Har jag lagt äggen i samma korg?

Hej på er!

Vill börja med att säga stort tack för allt ni gör. Jag är 25 år och nyexad, tack vare er har jag kunnat sätta igång ett månadssparande (som inte hållit på länge alls) men det hade inte hänt utan er. Ni har gjort ett väldigt svårt och komplext område lite lättare för mig att förstå, och inte alls lika främmande och läskigt som jag kände förut. TACK.

Bakgrund innan jag ställer min fråga:

Jag har haft en Bas-fond i Swedbank som mina föräldrar skapade när jag var barn. I denna finns idag ca 20000kr och det har inte varit någon fantastisk avkastning som ni kan förstå. Denna fond har jag förflyttat till ett ISK i swedbank, och placerat alla pengar i en Swedbank Robur Access Mix-fond (billigare och verkar ha gått bra, jag kände att allt är bättre än en Swedbank Robur Bas Solid). Jag har dessutom nyligen utformat en portfölj på ett ISK hos Avanza, och den är utformad efter er Nybörjarportfölj. Jag är en person som vill ha avkastning men inte nödvändigtvis en maximerad sådan. Jag är riskmedveten, och tror mer på en portfölj man kan sova gott med. Såhär ser portföljen på Avanza ut, inspirerad av er Nybörjarportfölj:

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära 5%

Länsförsäkringar Global indexnära 21%

SPP aktiefond global A 20%

PLUS Småbolag Sverige Index 5%

Swedbank Robur Access Asien 5%

Spiltan Räntefond Sverige 11%

SPP obligationsfond 11%

IKC avkastningsfond 11%

AMF räntefond lång 11%

Jag kör fördelningen 56% aktiefond och 44% räntepapper. Spiltan Investmentbolag har jag ej fört in än pga den gått dåligt, men ni har ju nyligen lärt mig att det är bra att rätt läge att köpa en fond alltid är nu, och särskilt om den är lite billigare än vanligt, så den planerar jag att föra in så småningom.

Nu till min fråga:

Efter att ha lyssnat på er podd om “vanliga misstag” så är ett av dessa att man placerar alla äggen i samma korg. Jag undrar om det är det jag har gjort genom att dels ha en Swedbank Robur Access Mix-fond SAMT övriga fonder i Nybörjarportföljen? Jag tycker det är svårt att tolka och förstå hur/var/vilka branscher/geografiska områden som själva fonderna placerar i. Kan ni hjälpa mig med detta och reda ut om det kanske är mer lönt att sälja swedbank robur access mix och istället fördela pengarna i min nybörjarportfölj? (Jag vet att ni ej är förespråkare av blandfonder som Access Mix). Om ni inte bedömer det som att äggen är placerade i samma korg genom att äga ovannämnda kanske jag faktiskt väljer att behålla Access Mix.

Ett annat alternativ jag funderat på är att skapa en Global Barnportfölj med högre risk men också chans för högre avkastning, med pengarna jag har i Access Mix-fonden. Jag tänker att de pengarna kommer jag inte röra förrän om minst 10 år medan min portfölj i Avanza kan vara pengar jag kanske kommer behöva ta ut vid tex bostadsköp. I nybörjarportföljen månadssparar jag 3000kr och i Access Mix 500kr.

Ursäkta för långt meddelande, hoppas ni orkar svara!

Mvh Azad

 

Swedbank robur access mix ser ut att placera 50% i räntor och 50% i aktier på stockholmsbörsen. Kör du både nybörjarportföljen och den fonden får du alltså en viss övervikt i svenska aktier (beroende på hur stor fördelning du har i swedbankfonden).

Hej,

Vad roligt att du kommit igång med portföljen!

Robur Access har 94,8% Sverige så ja, det kan vara en överexponering mot just Sverige i sparandet eftersom du har sån stor andel i Robur Access utöver din Nybörjarportfölj, precis som Linus skriver. Jag hade sålt av den och investerat de pengarna i Nybörjarportföljen eller Globala Barnportföljen, precis som du funderar på

Hälsningar
Elin