Hur bör jag fördela pengarna?

Jag har sedan några år dryga 400 000 kr liggandes på ett sparkonto hos Avanza. Räntan för tillfället är 0,65% och pengarna äts helt enkelt upp av inflationen. Det grämer mig och jag vill försöka placera dem på ett vettigt sätt. Förutom ett mindre buffertkonto nollränta (ca 15 000kr) och ett relativt nyöppnat pensionssparande på 500 kr i månaden i global indexfond, är det den buffert jag har. Kommer inte kunna spara mer än dessa 500 kr i månaden det närmaste året pga föräldraledighet. Nu till frågan: hur borde jag investera de 400 000 kronorna? Jag vill kunna använda pengarna för att eventuellt köpa en bostad helst inom 3-4 år (bor i hyresrätt nu) och för att kunna unna mig och familjen saker såsom resor eller dylikt. Har läst mycket om de fyra hinkarna och funderar på en egen variant och dela upp pengarna såhär:

en större del i räntefonder på AF konto för att kunna ta ut om det behövs och för att pengarna inte ska ätas av inflationen.

mellanhinken på ISK typ 60/40 aktie/räntor för resor och sånt som man vill kunna unna sig framöver

en mindre hink (eventuellt på Lysa) med högre risk 90/10? Där jag kan drömma om att få pengarna att växa snabbt och fylla på mellankontot?

Är som sagt nybörjare på detta och sist jag bestämde mig för att styra upp min ekonomi var 2008 och då kan ni tänka er hur det gick. Har blivit riskavert samtidigt som jag inser orimligheten i att inte låta pengarna jobba. Alla tips och råd välkomnas!

Hej Maria!

Förstår din rädsla efter 2008, däremot så som du säger så gör sig pengarna bäst investerade, bra att du vill ta tag i det igen!

Att inte gå in för hårt är att rekommendera då du redan har blivit skrämd tidigare, att därför månadsspara brukar vara ett bra sätt att minska risken i sitt sparande och ger dig chansen att köpa vid flera tillfällen där du träffar både toppar och bottnar.

Att investera pengar du har tänkt till bostaden om 3-4 år på börsen skulle jag aldrig göra, eventuellt en portfölj på 20/80 eller liknande för att försöka få lite avkastning. Men då får man räkna med att ca 10% kan försvinna från portföljen.
Lägga en del i en mellanrisk för att använda till resor och så ser jag inget fel med, men om pengarna inte får vara i fred så finns det en risk att du får ta ut mindre pengar än vad du har satt in, men självklart så kan det vara mer också!

Sparande på 3 år skulle jag säga sparkonto med ränta och insättningsgaranti, eventuellt räntefonder men då får man vara med på att summan kan bli mindre då det inte finns någon garanti att räntefonder ska gå uppåt.

Hej Robin, tack för svar. Ska jag tolka det som att du tänker att det är bäst att ha kvar en större del av pengarna där de ligger alternativt öppna ett annat sparkonto på annan bank med något högre ränta än de 0,65 idag? Vill trots att jag är lite harig försöka att placera en del av pengarna. Vad tror du om en 50/50 alternativt 60/40 portfölj där jag lägger runt 50 000kr som jag investerar över säg ett halvårs tid? Så fort föräldraledigheten är över kommer jag kunna ta upp ett bredare sparande igen och då eventuellt månadsspara i den hinken?
Jag vill ju som sagt inte förlora pengar på fegheten, men det kanske är det bästa alternativet just nu ändå?

Att investera pengar i aktier på så kort sikt som ett halvår är en väldigt hög risk, du kan som sagt lika gärna gå minus som plus.
Om du planerar på att spara vidare i denna portföljen som du lägger in 50 000kr i och inte ta ut dom efter ett halvår så skulle du absolut kunna köra på det!

Men jag tycker att pengarna du ska ha till bostaden bör inte ligga på börsen, sparkonto med insättningsgaranti är iaf garanterade pengar.