Hur investera 800k

Hejsan!

Har 800k på ett sparkonto(Collector bank genom Avanza) som känns lite dumt att de bara ligger där. Jag och min sambo är 25 år gamla och har 30k i lön vardera och inga lån. Bor i en liten stad pga jobb där vi halvtrivs och hyr privat här då det är väldigt billigt att hyra. Det finns möjlighet att köpa BR kontant här men pga att vi inte vill bo här i längden och allt snack om bostadsbubbla vågar jag inte lägga alla mina pengar på en BR, det känns lite riskabelt enligt mig.

Efter tre år finns det stor chans att vi flyttar, så sparhorisonten är endast tre år. Förstår att detta är en väldigt kort tidsperiod för att spara. Jag funderar om jag borde investera hela beloppet i t.ex er nybörjarportfölj eller kanske bara en viss del av pengarna. Jag följer er på youtube och har förstått att köpa räntor är som en “krockkudde” som i så fall skulle passa mitt eventuella “låg risk” kortsiktiga sparande, men nu när reporäntan lär öka och mitt sparande är en sådan kort tid känns det inte värt. En annan tanke jag har är att om jag har pengarna investerade, så kan jag inte nyttja dessa vid en potentiell lågkonjunktur(köpa bostäder, aktier när det är billigt), är detta något jag bör räkna med när jag överväger om hur mycket jag ska investera(om jag ens borde investera enligt er).

Tack för mig!

Har samma dilemma och det är svårt att veta vad man ska göra av pengarna när man inte riktigt vet vad man vill göra med dom egentligen. I-landsproblem. Ser man tillbaka på den senaste krisen påverkades knappt bostadspriserna trots Lehman Brothers. Däremot åkte börsen på storstryk. Det känns som att finanspolitiken som fördes då fortfarande är gällande d.v.s. försöker man få upp räntan igen för att kunna dra ner den igen vid en kris. Människor är inte smartare än så. Därför tänker jag att det är bättre att använda pengarna till bostad eller parkera i guld eller skog fram till dess att vi får se en repris. Håll koll på valet nu i höst. Blir det skattesänkningar på inkomst kan man tänka sig att bostäder ökar i pris igen och då får man väl passa på att köpa innan det blir dyrare men betala minsta möjliga i kontantinsats och spara resten till den nya sättningen på börsen som finansministern lovat inte kommer nån mer gång. :slight_smile:

Pengar du ska ha inom 3 år bör du ha på sparkonto, övrigt kan du ju spara i t ex nybörjarportföljen.