Hur bör jag investera mitt arv?

Hej Jan,

Jag heter Carl och min farmor kommer om några månader att sälja sitt hus och flytta till ett seniorboende. Min pappa gick bort för några år sedan så det är min bror och jag som kommer att få ärva en del utav den vinst hon får ut när hon säljer huset.
Hon räknar med att kunna få ut ca 4,5 milj och har tänkt att ge oss 1/3 var. Alltså 1,5 milj till mig, 1,5 till min bror och 1,5 milj åt hon själv. Jag har försökt att övertala henne om att istället för att ta ut pengarna, investera dem genom att köpa en ny fastighet i Stockholm så att hon på så sätt kan slippa vinstskatten men hon verkar tycka att det är för mycket jobb.
Jag är 29 år, min bror 28 och vi jobbar för närvarande som frilansande dansare runt om i Europa. Vi bor i Barcelona och har ingen som helst kunskap ang. investeringar etc. Jag har tänk att börja plugga på deltid, min flickvän vill ha barn om något år och jag har en dröm om att tillsammans med min bror och flickvän starta ett företag där vi hyr ut body/mind-terapeuter, baserat i Barcelona.
Nu undrar jag vad du skulle rekommendera mig och min bror att göra med de 3 milj vi kommer att få i arv? Jag skulle gärna slippa vinstskatten. Några tips? :slight_smile:

Med vänlig hälsning,

Carl

Vinstskatten ”slipper” man väl inte undan för att man investerar i en ny bostad?

Jag sålde min lägenhet och gick 1 miljon + förra året. Köpte ett hus och hade två val. Betala 22% vinstskatt eller skjuta upp det och betala en schablonskatt på 0,5% på nästa års deklaration.

Valde att betala hela vinstskatten i slutändan.