Hur borde jag lägga upp min sparplan

Hej, Tack för mycket inspiration!
Jag började med aktie och fondsparande för ett par år sen. Förlorade allt två år efter jag började. Sen försökte jag hitta en annan “raket”. Men det jag nu har insett är att jag vill ha ett mer stabilt sparande och jag har äntligen bestämt mig för enkla breda indexfonder, räntefonder, vissa aktiefonder osv…
Men nu till mitt problem. Jag kom igång nu i januari 2018 som en nystart. Jag försöker spara omkring 10 % av min inkomst i min portfölj. Men min vision är att om ett år börja studera. Då kommer jag inte kunna spara lika mycket pga att jag kommer att ta CSN-lån. Borde jag spara mindre i fonder nu och lägga de resterande pengarna på ett vanligt konto för att fortsätta spara när jag studerar? Hur borde man lägga upp sparandet? Mvh, Alex.

Hej! Det tycker jag låter som en lite märklig plan. Spara du på som vanligt nu, så får du kanske ta en paus med det sedan när du studerar.

Att spara 10% av din inkomst är förhoppningsvis möjligt även som student, även om sparandet i faktiska kronor då blir lägre än nu. Att spara bör sitta i ryggmärgen och då är kontinuitet och ihärdighet bästa metoden.

Lycka till!

Hej!

Jag har själv studerat i ett par år och 10% av en studentinkomst är fortfarande 10%, även om det är en lägre summa än om man jobbar heltid. Själv har jag gjort så att jag haft CSN och jobbat extra. Sparat mellan 20%-30% månadsvis senaste året trots studier, så har man koll på sina utgifter och prioriterar sparandet är det absolut inte omöjligt.

Ser ingen fördel i att spara på konto nu för att använda under studietiden, utan fortsätt du som vanligt. Det viktigaste är vanan, rutinen och att sparandet faktiskt blir av. Om det sedan är 500 kronor eller 5000 kronor kan variera genom livet.

Lycka till med både studier och sparande!

Hälsningar
Elin