Student som behöver hjälp!

Hej!

Tanken är att jag ska investera 500 kr i månaden (sparhorisont på 4,5-5 år) i ett ISK i fonderna LF global indexnära samt Spiltan räntefond Sverige 50/50. Enligt mina uträkningar utifrån avanza kommer vinsten ungefär att ligga på 10 000 kronor. För mig känns det ganska lite vilket gjorde att jag tappade motivationen lite. Dock är jag ju medveten om att är mycket pengar med tanke på att det är pengar som växer utan att jag aktivt behöver göra något.

Det är nämligen så att jag sparar hela min lön som ligger på ca 6000-10000 i månaden och använder endast CSN bidraget varje månad så jag skulle rimligtvis kunna spara mer i månaden. Jag har även ett buffertsparande på 60 000. Anledningen till att jag “endast” sparar 500 kronor i månaden är för att jag är osäker/rädd och tycker att allt detta är läskigt. Tanken är att jag ska spara ihop pengar till en kontantinsats i framtiden då jag tar examen om 4,5 år.

Så det jag undrar är: Borde jag investera mer pengar i månaden för att det ska kännas lönsamt? Har jag räknat fel i uträkningen på vinsten? Min tanke är att jag använder de pengarna som jag sparat från lönen under min utbildning till en kontantinsats och låter fonderna fortsätta växa i 10 år och framåt istället.

Hej Anna!

Ju mer du sparar, desto mer har du möjlighet att få i framtiden såklart. Samtidigt så ska du kunna sova gott om natten. Om du inte läst den rekommenderar jag denna artikel, som handlar om hur man ska fördela sitt sparande: https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Hur mycket pengar det kan komma att bli kan du se här: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Hälsningar
Elin