Ungdom som vill spara och investera

Hej,

Jag är 18 år gammal och har länge funderat på att börja spara och investera, men inte riktigt hittat motivationen förrän nu.

Jag vill gärna tillämpa “Fyra hinkar”-principen, och har ca 25 000 kr att investera. Hur ska jag fördela dessa? Jag vet också att snart kommer ca lika mycket till trilla in på kontot. När väl dessa pengar kommer, vilken hink ska jag lägga dem i?

Har läst artiklar och några trådar om Fyra-hinkar-principen, men hur/när vet man att en hink är full?

Mina mål med sparandet är för tillfället främst att få pengarna att växa så jag har kommit en bit på vägen till en egen lägenhet om några år. Eftersom jag fortfarande går i skolan har jag bara studiebidraget som inkomst. Än så länge bor jag hemma, men nästa höst är tanken att jag ska börja plugga på universitet och flytta hemifrån. Det är dock inte till detta boende jag vill spara, utan till mitt första “riktiga” boende.

Dessutom vill jag använda Lysa för att spara så smart som möjligt, då jag vet garanterat att Lysa kommer sköta det bättre än jag kan eftersom jag nyss påbörjat mitt lärande om sparande.

Tack på förhand!

Hej Hilda,

Först och främst grattis till ditt ekonomiska intresse vid så tidig ålder.

Jag skulle säga att du skulle behöva göra en variant som passar din livssituation. Ett exempel skulle spontant kunna vara:

  • Bufferthinken - 5 000 kr
  • Mellanriskhinken - 6 000 kr
  • Passiva hinken - 6 000 kr
  • Lekhinken - 8 000 kr
Du måste naturligtvis se att ovan passar dig. Anledningen till att jag gör följande avsteg när det gäller lekhinken är för att du är ung och ska lära dig. Tesen är:
Gör så mycket misstag i ditt sparande så tidigt som möjligt när det insatserna är små.
Använd pengarna i lekhinken till att lära dig. Gå med i Unga Aktiesparare, gå deras utbildningar och skaffa dig så mycket kunskap som möjligt.

Lycka till och grattis än en gång!

Jan

Hej Hilda!

 

I din sits hade jag lagt undan en summa i ett räntekonto, ca 6000-8000kr. Resten hade jag investerat i en globalfond, tex Avanza Global samt en del i en räntefond tex AMF Räntefond Mix. Lätt att säga att man ska föra in hela summan direkt i fonderna men känns det jobbigt (som det hade gjort för mig) hade jag portionerat ut sparandet månadsvis. Ju närmre lägenhetsköp jag kommit ju mer hade jag ökat räntedelen.

 

Lycka till!

 

Mvh @sparalugnt