Hur göra med gamla fonder?

Hej!

Undrar lite vad jag ska göra med mina äldre fonder som föräldrarna investerade i till mig då samtliga ligger i ett fondkonto.

Problemet med fonderna är att avgifterna är höga och har för stor exponering mot Sverige men tar emot att sälja av med skatten på 30%.

Fonderna det rör sig om är:

Swedbank Robur Sverigefond - Total avgift 1,35% - Avkastning sedan start 153,92%

Swedbank Robur Kapitalinvest - Total avgift 1,37% - Avakstning sedan start 383,51%

Framför allt sugen på att byta ut Sverigefonden.

Har mitt “eget” investerande i Avanza Global och Avanza Emerging Markets under ett ISK, värt att sälja det gamla i fondkontot och investera i Avanza Global istället eller anser ni att det ska få ligga kvar som det är?

Har inget behov av pengarna just nu och investerar långsiktigt.

Tacksam för utomstående resonemang.

Hej!

Att skatten vid en försäljning känns jobbig kan jag förstå, men oavsett om du säljer dem nu eller vid ett senare tillfälle så kommer du behöva skatta. Så värdet du ser är inte det sanna värdet för dig, skatten måste dras innan du kan använda pengarna.

Fonderna verkar vara dyra, så jag hade nog sålt allt och flyttat pengarna till ett ISK och där köpt fonder med låga avgifter. Lika bra att rycka bort plåstret direkt.

Hej Emil!

Jan har gjort en artikel om just detta ämnet, där kan du testa i en kalkylator om det är värt för dig med din sparhorisont att flytta pengarna, du hittar den här!