Behålla depå eller byta till ISK-kalkylator

Vad tjänar man mest på - betala 30 % på vinsten eller 1 % på beloppet?

Vi håller på och uppdaterar den här sidan. Du kan använda den gamla versionen så länge. Tack för din förståelse. Den nya förbättrade kalkylatorn kommer vara igång innan den 1 december.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

36 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. jag har 320 000 kr i ett depå men vill byta dom till ett iskkonto. Rakt av bara, är det värt det? Jag ligger på ca 200 000 i vinst och aktien är idag på ca 26 kr st, men mitt inköpsvärde är på 8.90 kr. Vad är mitt bästa val för att inte förlora så mycket pengar inom ca 2 år?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  C Danielsson
 2. Hej

  Vilket år 1 december kommer den att vara färdig. den gamla fick jag felmedelande när jag försökte klicka på den länken

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Carl N
 3. Hej, verkar inte som den här kalkylatorn är tillgänglig?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Fredrik
 4. Hej!
  Jag är 15 år och har sparat i ca ett år. Eftersom jag i början var ny till aktiemarknaden och inte visste särskilt mycket köpte jag mina aktier på ett AF-konto. Jag vet nu i efterhand att det är mer förmånligt skattemässigt att ha aktierna på ett ISK. Jag undrar helt enkelt om jag borde föra över aktierna till ett ISK-konto. Mitt totala värde på Af är 17 500kr och under 2020 hade jag en vinst på 49%. Jag planerar även att spara långsiktigt alltså 10+ år.

  Svara
  8
  Gravatar för användaren
  Emil
 5. Nu sitter jag och funderar på hur jag skall göra med gamla innehav som hamnar under schablonmetoden.
  Kalkylators resultat för depåalternativet förstår jag inte. Varför dras beskattningen redan vid start? I det alternativet skall dom inte säljas. Så det man skulle skatta bort blir kvar och man tar del av värdeökningen även på skattedelen. Får nog dra en egen Excel.
  Men tack för en bra artikel.

  Svara
  5
  Gravatar för användaren
  Håkan
 6. Det har gått ett halvår sedan senaste kommentaren om att decimaltal krävs, annars funkar inte kalkylatorn. Kan detta fixas?

  Med vänliga hälsningar

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  im
 7. Är dagens skatteregler för beräkning av schablonintäkten om SLR+1% och minimum 1,25% inlagda i kalkylatorn?

  Svara
  4
  Gravatar för användaren
  Berndt-inge Petersson
 8. Hej. Jag får inte kalkylatorn att fungera. Det kommer inte fram nåt resultat…

  Svara
  2
  Gravatar för användaren
  Mats Forslund
   1. Hej igen. Nu fick jag det att fungera när jag ändrade till till exempel 8.0 och 3.0 i exempelkalkylen. Den kräver decimaltal alltså…

    Tack för en bra kalkyl!

    1
    Gravatar för användaren
    Mats Forslund
 9. Hej,

  Ponera att man har 1,000,000 på ett vanligt depå-konto med fonder med hög avgift (1,5%) och lågt anskaffningsvärde på dessa pengarna så vid försäljning utlöses en skatt på 300,000.

  Om man nu vill byta dessa fonder till andra lite bättre fonder (global barnportfölj) med lägre avgift samt överföra dom till ett ISK-konto. Hur lång tid tror ni att det tar att komma ikapp den förlorade ”hävstången” som skatten för nuvarande utgör?

  Svara
  6
  Gravatar för användaren
  Joakim
 10. Hej Jan

  ”Med hjälp av nedanstående kalkylator kan du beräkna om det är mest lönsamt för dig att behålla din nuvarande depå med fonder eller sälja av, betala skatt och byta till ett ISK-konto.”

  Jag misstänker att din kalkylator räknar fel. Om man säljer aktier som finns på en vanlig aktiedepå och köper aktier på ISK istället så drabbas man av en ”skatteavbränning”. Hur kan då starvärdet för aktiedepå och startvärdet för ISK vara likadant i kalkylatorns tabell och graf? Startvärdet för ISK borde vara lägre än startvärdet för aktiedepå eftersom en del av beloppet förloras i flytten från aktiedepå till ISK på grund av ”skatteavbränningen”. Tänker jag fel?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Janne Rådvill
  1. Hej Janne!

   Som jag har uppfattat kalkylatorn så ska du skriva i "Obeskattad vinst", så har 100 000kr på kontot och 30 000kr är vinst så skriver du i 100 000 som värde och 30 000kr som "Obeskattad vinst".
   Om du sedan kollar på grafen och uträkningen under så börjar värdet på ca 91 000kr, detta är då efter den uträknade skatten.

   Hoppas detta förklarade lite!

   Svara
   3
   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 11. Tack vare kalkylatorn visar det sig att mina ”gamla” fonder som finns i depå och har gjort en avkastning på i genomsnitt 240 % inte skulle löna sig att sälja och flytta till ISK om man tänker sig ett sparande på mer än 10 års sikt. Detta om man tänker sig att den årliga avkastningen blir samma (typ 8%) både för de gamla fonderna och för de nya som jag eventuellt skulle byta till i ett ISK. Sen kommer ju eventuellt minskade avgifter som man kan tänka sig om jag byter till indexfonder i ett ISK med i beräkningen också så beräkningarna blir oändligt mycket mer komplexa.
  Kan kalkylatorn räkna på om man har OLIKA förväntad avkastning på fonderna i depån och på fonderna i ISKn som ju kan vara helt andra fonder?

  Svara
  5
  Gravatar för användaren
  Kristian
 12. Tjena! Jag undrade bara om kalkylatorn tar hänsyn till de nya påslagen fr.o.m. 2018 på ISK? Och om svaret är nej du kommer tänkas uppdatera den?

  Tack på förhand!

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  Hans
 13. Så,
  Om jag nu gör rätt så tjänar jag på att ha kvar min gamla fond där den ligger.
  Fick för många år sen en fond för ca 31800kr, den är nu värd ca 140100kr. 340% plus enligt Swedbank där den ligger och bara är.

  Finns det möjlighet att få hjälp att få detta dubbelkollat?
  Ska jag verkligen bara låta den ligga?

  Och vad är de där om att bara skatta 20%? Jag är en sådan som inte hade koll på det :)

  Tack på förhand!

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  Mikaela
 14. Blev lite förvånat att vanlig depå ”kommer ikapp” ISK efter ett tag i många beräkningar. Men det beror förstås på att beräkningarna utgår ifrån att man aldrig realiserar vinsten.

  Blir det inte så att om man endast har en summa pengar investerat och inte säljer under 25 år, en vanlig depå kan slå ISK i många fall?

  Om man är någorlunda aktiv med köp och sälj är såklart ISK bättre.

  Svara
  4
  Gravatar för användaren
  AB
 15. Hej! Jag undrar, påverkar inte värdet av depån också (eller tas det med i beräkningen)? Jag tänker att om man har t.ex. 500k eller 1m i ett ISK så blir skatten väldigt hög per år. Men i din beräkning kanske det tas hänsyn till, och jämförs med skatten vid försäljning t.ex 25 år senare? (Den årliga ISK-skatten skulle kunna användas till mer innehav och högre utdelning i en depå, eller är jag inne på för mycket detaljer för en enkel jämförelse?)

  Svara
  4
  Gravatar för användaren
  Jennie
 16. Tack för utmärkta beräkningsinstrument!

  SLR nu 0.34.
  Men det går inte in i Kalkylatorn som önskar ett numeriskt värde. ;)

  Dessutom undrar jag om man kunde sätta fondavgift på /av i beräkningen?

  Jag försöker få ett grepp om det är klokare att lägga mina Räntefonder, Kapitalförvaltning etc som ju är lågavkastande i en Depå istället för att ha dem i ISKn. Och endast ha Utdelare och högavkastande i ISKn.

  Min tanke är att en fond med avkastning som närmar sig ISK-skatten, på lång sikt äts upp av den och att deras uppgift ffa är att agera broms. Samt att 30% på avkastningen efter många år med låg avkastning inte innebär en större kostnad?

  Svara
  4
  Gravatar för användaren
  Paul M
 17. Hejsan. Diggar ditt engagemang! Tack för alla dina kalkulatorer :)!

  Jag kanske tänker fel, eller inte tillräckligt, men tar denna kalkulatorn hänsyn till löpande årlig direktavkastning (utdelning)?

  För beror inte den skattemässiga lönsamheten i en aktiedepå kontra ISK/KF lite på vad för typ av innehav man har också? Om jag har lågutdelande men snabbare växande företag (tänk Berkshire eller Novo Nordisk och liknande) så kan ju resultatet skilja sig ifrån om jag har medel-högutdelande aktier?

  Tex. om jag enbart äger superfonderna (dvs ingen utdelning, fondavgift, fondskatt?), Berkshire och andra icke utdelande aktier, så säger vi att jag efter 10 år uppnår samma totalavkastning som motsvarande portfölj (med samma värde) men som har mycket högre direktavkastning.

  Den direktavkastande portföljen kommer ju att ha fått skatta mycket mer löpande för sin avkastning än vad den icke-direktavkastande portföljen kommer ha gjort, och således gått miste om mer ränta-på-ränta-effekt. Dvs, att ha en medel-hög direktavkastande portfölj i en vanlig depå kommer väl att ge en högre skatt än vad den första exempelportföljen skulle ge i en vanlig depå (förutsatt samma totalavkastning)? Tar kalkylatorn hänsyn till detta?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Samir Kamrouna
 18. Skatten beräknas fel.

  Fyll i 100000, 0, 8, 35 och ja.

  År 35 uppgår depåns värde till 1 314 250 kr. Det anges att reavinstskatten är 395 817 kr. Detta stämmer inte Enligt skattereglerna får man välja om man vill använda det riktiga anskaffningsvärdet (ger en skatt på 395 817 kr) eller om man vill använda ett schablonanskaffningsvärde på 20 % av försäljningsvärdet (ger en skatt på 315 420 kr). Om man inte är korkad i bollen, väljer man förstås det lägre av dessa två belopp, d.v.s. 315 420 kr.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Anonym
 19. Hej Jan!
  Kanonbra sida … rätar ut en hel del frågetecken. Något som hade varit intressant i denna kalkylator är om det fanns ett fält för genomsnittligt sparande per år. Är ju alltid intressant att se vart sparandet och placeringarna … ev. landar på över en viss tid :)

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Tomas
 20. Skulle du kunna uppdatera med vad du menar med de olika kolumnerna som ”obeskattad vinst” och ”genomsnittlig statslåneränta.”? Var hittar man dessa siffror? Jag står nämligen och funderar över hur jag ska göra med mina fonder. Jag har ett aktie- och fondkonto som mina föräldrar skapat till mig, har fonder för 85 000 där 50 000 av dessa är vinst så funderar på om det kanske vore lönsamt att sälja av dessa (trots att det blir en djävulsk skatt på de) och sätta in på ett ISK istället?

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Cim
 21. Tack för oerhört mycket inspiration. Kan Du bygga ut den här kalkylatorn lite, och göra den lite tydligare?
  (Tänk på att Du talar till ekonomiska analfabeter. Inte nödvändigtvis dumma, bara ännu inte så kunniga. Facktermer Du rör Dig med 20ggr/d har ännu ingen mening för oss. ”Obeskattad vinst i vanlig depå”? Huh? De uppgifter jag plockar fram från min bank innehåller ”värde” och ”värdeförändring”. Inget annat. ”Beräknad årlig genomsnittlig avkastning”? Jag kan gräva fram fondens prestanda (som 3-6-12-36-72mån utveckling) och avgifter från t ex Avanza. Lägger jag in siffrorna ser jag att det här måste vara fel – så jag lägger sannolikt in fel siffror – även om det är tydligt att ISK lönar sig. Dessutom saknas ’legend’ (sv=?teckenförklaring?) till grafen, även om man kan räkna ut att den blå linjen måste vara ISK. )
  Jag vill slakta en gammal trygg men mesig fond på fondkonto i storbank och lägga pengarna i något mer offensivt på ISK i Avanza eller Nordnet, sannolikt med lägre avgifter. Dvs jag skulle i kalkylatorn även vilja laborera med att byta upp mig vad gäller fond, inte bara sälja av och gå från depå till ISK. Ser man siffrorna/grafen och förstår hur snart man är ikapp och förbi är det lättare att acceptera skatteförlusten och slå dövörat till för storbankens försök att få en att stanna.
  Jag tror att det pedagogiska exemplet skulle vara till nytta för många. (Du kan få mina siffror att använda som ett /avskräckande/ exempel om Du vill, jag tror många sitter i samma sits. Sverige är fullt av sparare som behöver rensa upp i sitt fondträsk.)

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  ann
 22. Hej Jan!

  I den gamla ränta-på-ränta-räknaren som jag använder flitigt, kommer du att lägga till alternativet med 2016 års förslag för skatteberäkning i räntealternativet?

  Mvh,
  Testar också

  Svara
  1
  Gravatar för användaren
  Testar också