Vad ska jag göra med gamla fonder?

Hej!

Jag har ganska nyligen börjat intressera mig för aktie- och fondsparande. Mina föräldrar sparade i olika typer fonder hos Nordea (Alfa, Sekura och Futura) till mig när jag var liten. Jag behöver lite råd hur jag ska tänka om jag vill ha dessa pengar som startkapital i mitt nya sparande, inte hos Nordea. Om det är möjligt, bör jag flytta dem eller istället sälja dem?

Med vänlig hälsing
Sara

Hej,

Hellre sälja än flytta Nordeafonderna. De är dyra för vad man får för pengarna tycker jag. Dessutom följer Nordea Futura inget index alls utan jämför bara med sig själv. Desto svårare att se om avkastningen ger valuta för vad de tar betalt för i form av förvaltningskostnader.

Det borde inte vara svårt att sälja dina gamla Nordeafonder och flytta pengarna till ett ISK hos t ex Nordnet eller Avanza för att köpa fondre. Räkna dock med en vinstskatt, vilket är värt flytten.

Lycka till!

Hej Sara!
Beror på (1) hur mycket dina fonder gått upp under åren. (2) hur länge du tänkt låta dem vara investerade före du behöver pengarna. (3) Om de är på ett vanligt fondkonto eller i en kapitalförsäkring (ISK är ett senare påfund). Jag resonerar så här.

Först, om dina fonder gått upp mycket (sannolikt flera hundra procent) OCH om du har det på ett vanligt fondkonto OCH du inte behöver pengarna på minst 5 år. Då hade jag låtit dem stå kvar orörda. Jag hade tänkt som så att mina föräldrar gav mig något med en tanke och låta deras tankesätt hantera dessa pengarna. De tre fonderna du säger har avgifter på 0.25% Sekura och 1.3-1.5% för Alfa och Futura vilket kanske ger i snitt 1% avgift (ingen katastrof). Problemet är att om du säljer dem från ett vanligt fondkonto så får du reavinstbeskattning på 30% av vinsten. Skatten äter upp mycket av ditt kapital (tex 24% av kapitalet om dina fonder gått upp 5 gånger insatsen). Det du kan spara med att flytta pengarna till tex. Avanza är kanske i snitt 0,5% per år i lägre avgift. Det tar väldigt många år innan den lägre avgiften har betalat av det du fått skatta bort.

Tanke nummer två är, om du verkligen behöver pengarna inom 3-5 år så sälj av fonderna, betala skatten och sätt det på ett sparkonto så länge. Men bara om du verkligen behöver pengarna till något nödvändigt.

Tanke nummer tre, om du har fonderna i en kapitalförsäkring så kan du byta fonderna till andra billigare Nordea fonder som finns nu för tiden. En kapitalförsäkring har nämligen ingen reavinstskatt på samma sätt som ett fondkonto. Kapitalförsäkringen beskattas med ett belopp varje år. Du har i så fall också en annan möjlighet - om bindningstiden för kapitalförsäkringen gått ut (normalt 5-15 år) - så kan du sälja av allt och få ut pengarna (utan reavinstskatt), sen kan du sätta in pengarna var du vill och investera dem som du tycker.

Hoppas det hjälper!