Hur många fonder skall man placera?

Jag lägger undan 1500kr/månad och följer nybörjarportföljen med 7 fonder, kan man följa den med 10 fonder eller är det för lite pengar 1500 att fördela på 10 fonder? Hur mycket skall man lägga undan för att gå upp till 10 fonder?

Tack, Mvh

Varje fond brukar kräva minst 100:- och då är det beroende på vilken fördelning du vill ha.

Varför vill du ha just 10 fonder?
Vilka har du idag?
Vad hoppas du skillnaden blir med fler fonder?
Vilka vill du lägga till eller byta?

Fler fonder betyder nödvändigtvis inte att du får bättre avkastning, ibland kan det vara tvärtom då de kan överlappa, det vill säga att tre fonder har aktier i samma bolag.

Jag själv sparar bara i en fond, SPP Aktiefond Global A till allt. Privat, till barnen, tjänstepension etc. Den gjorde 14,4% 2017 och det får väl anses bra.

Återkom gärna med dina tankar kring flera fonder så ska jag se om jag kan hjälpa dig med ett ännu bättre svar.

/Fredrik

Hej Fredrik, tack för ditt svar. Jag kopierade mest portföljen som finns här på bloggen, för skall sanningen fram så kan jag absolut ingenting om fonder eller aktier… Min tanke var inte att få bättre avkastning dock utan att mer sprida pengarna lite granna och på så sätt kanske vara mer “skyddad” ifall det går nedåt… och jag tänkte lägga till då… och ja 14,4% låter väldigt bra! :slight_smile:

Typ av fond	Fondnamn	Andel
  1. Globalfond Länsförsäkringar Global Indexnära 20 %

  2. Globalfond SPP Aktiefond Global 20 %

  3. Sverigefond Spiltan Aktiefond Investmentbolag ny fond 10 %

  4. Tillväxt- och
    Asienfond Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära ny fond 10 %

  5. Kort räntefond Spiltan Räntefond Sverige 20 %

  6. Swedbank robur penningmarknadsfond 10 %

  7. Lång räntefond AMF Räntefond Lång 10 %

Det var denna jag kopierade ifrån… men nu i 2018 så är Swedbank Robur utbytt till kontanter i depån såg jag. Tack så mycket för ditt svar

Hej igen!

En bred global indexfond som LF Global indexnära och SPP Aktiefond Global A är båda riktigt bra basfonder. Med riktigt bra menar jag att de fonderna äger aktier i ca 1600-1700 av världens största bolag inom alla möjliga branscher och regioner. De kommer sjunka om världsmarknaderna går dåligt, så bara för att de är bra så kommer de inte alltid att garanterat ge avkastning. Däremot kan man med rätt stor säkerhet säga att få andra fonder kommer prestera markant bättre och till och med gå plus om världsmarknaderna rasar.

Jag har tidigare haft alla möjliga olika fördelningar och suttit med Excelblad och räknat och vänt och vridigt på siffrorna. Mina analyser säger att för min smak så är skillnaderna så små så att det inte är värt för mig att balansera om och hålla på.

När Jan släppte sin ombalansering för nybörjarportföljen så körde jag lite jämförelser och det visar sig att om jag bara tar 60% SPP globala fond och 40% räntefonder enligt hans fördelning så skulle mitt förslag förlorat med knappt en procent. För mig är det försumbart. Jag skulle bli mer stressad över att se en av fonderna gå riktigt bra och någon annan mindre bra i samma innehav. Jag skulle reta mig som f—n på att jag inte la in mer i den fonden osv. Därför bestämde jag mig för att strunta i det och bara köra en och då valde jag SPP för den har redan 10% Asien och tillväxtmarknad jämfört med LF Global. 90% LF Global och 10% LF Tillväxt blir väldigt lik SPP global i regionfördelning. Jag räknar med att över tid få ca 7-8% avkastning och det är jag rätt nöjd med. Jag har helt enkelt inte den tiden och drivet att hela tiden byta, fixa och grejja

Nog om detta, åter till din portfölj.

De fonderna Jan har med, som även du vill ha, är bra fonder. Jan har 6 aktieindexfonder och 4 ränte- och obligationsfonder. Det klarar man på 1500:-. Du kommer inte påverka utfallet i din portfölj nämnvärt om du skulle lägga in fler. Du skulle heller inte skydda dig nämnvärt mot att någon av de andra fonderna går dåligt.

Eftersom du månadssparar så minskar också behovet något av räntefonder som parering mot börsfall. Om börsen faller så fortsätter du att spara och då fungerar månadsinsättningen som en slags krockkudde, lite slarvigt uttryckt.

Ett alternativ till till räntefonder som jag körde ett tag är att sätta in motsvarande 40% på ett räntebärande sparkonto hos t.ex SBAB. Då är du säker på att 40% av ditt innehav finns kvar och dessutom ökar i värde sakta…

Jag har lagt ner räntefonder helt. Jag placerar allt i breda globala aktieindexfonder och sedan har jag en buffert hos SBAB. Allt som jag stoppar in i fonder är, ursäkta uttrycket, pengar som jag inte behöver, det vill säga att jag inte har något specifikt syfte med dem.

Om du känner dig osäker så gå på Jans nybörjarportfölj och spara ett år och se hur det gått. Läs hans uppföljning i början på januari 2019 så känner du hur du vill gå vidare. Då kommer du också se hur de olika fonderna gått. Det är också ett sätt att lära sig.

Men ett tips, sälj inte om en fond går dåligt och någon annan går bra. Låt det rulla på. Strunt i om allt dyker 10%. Lär dig och se hur ditt innehav beter sig när du sätter in nästa månads sparande.

Sätt ditt innehav som Jans nybörjarportfölj. Sätt in 1500:- varje månad och följ upp om ett år. Då kan du också se hur stor skillnaden blivit om du lagt hela aktiedelen i SPP istället.

Ett genuint stort lycka till!

/Fredrik

Tack så mycket för ditt svar Fredrik, och för tips på olika tillvägagångssätt samt hur man kan utvärdera detta lite senare. Skall ha dina råd i åtanke och läsa på ännu mer här på bloggen. Tack!