Hur skulle du investera 1.000.000 kr idag?

Hej!

Om du skulle få 1.000.000 kr, hur skulle du då investera dessa i dagsläget? Förutsättningen är att du inte behöver pengarna förrän om ca 7-8 år.

 

Mvh Cathrine Palm

Hej Cathrine!

Svårt att säga beroende på vad som är tänkt att göras med pengarna om 7-8 år.

Kommer alla pengar behövas?
Ska det vara till kontantinsats?
Ska någon ta lite av avkastningen och låta resten ligga kvar?

Men givet att jag tror att du menar att du behöver alla pengar om 7-8 år skulle jag satt allt i en justerbar portfölj hos Lysa. Alternativet till Lysa är att bygga en själv enligt Jans portföljrekommendation och ombalansera varje år.

Man brukar prata om tumregeln att sätta 10% på börsen för varje år man kan låta pengarna vara. Givet det så borde du fördela din miljon i 70 % aktier och 30% i ränta hos Lysa (eller Avanza/Nordnet) och sedan justera ner tills du sista året har kanske 5-10% aktiefonder och resten räntefonder, eller 100% räntefonder. Alternativet till att växla ner till 0% aktier kan vara att sista året faktiskt ta ut pengarna och sätta in dem på ett räntebärande sparkonto tills de ska användas.

Om man har ett givet tidsbestämt sparmål så kan man inte hålla 70/30 hela sparperioden, utan du måste justera ner aktiedelen successivt under hela sparperioden. Detta gör att du över tid säkrar upp eventuell värdeökning i aktiefonderna och flyttar till räntefonderna eftersom de inte tenderar att svänga lika mycket.

Hos Lysa är fördelen att du kan ändra fördelningen en gång per år utan att behöva köpa och sälja fonder och räkna ut hur mycket som ska flyttas från respektive fond. Du väljer helt enkelt att ha t.ex. 60/40 istället för 70/30 år två. År tre justerar du till 50/50. År fyra till 40/60 osv.

Den förväntade genomsnittliga avkastning borde ligga runt 4-5% genom att göra såhär. Det skulle innebär ca 1,3-1,4 miljoner givet en sparperiod om 8 år och nu gällande skatteregler för ISK-konto.

Jag försökte simulera ett scenario där du börjar med en 70/30-fördelning och successivt skiftar ner 0/100 med 10% justering per år och fick då en genomsnittlig avkastning på ca 5% per år. Eftersom vi inte vet något om framtiden så kan vi inte veta om detta är rätt eller fel att göra. Det finns en risk att du inte får igen en miljon om 8 år, men sannolikheten är väldigt liten. Sätt dig in i ett scenario där aktiefonden rasar om säg tre år med 40%. Då ska du enligt “min” modell ha en fördelning på 50/50. Då är det 40% av 50% som sjunker, och INTE 40% på HELA ditt innehav.

Om du inte är beredd att ta den risken över huvud taget finns det bara ett sätt; räntebärande sparkonto. Om du sätter in en miljon och får en ränta på 1% har du om 8 år 1 058 000:- efter skatt.

Det är här du måste avgöra hur stor risk du är beredd att ta. Jag hade gjort som jag beskrev ovan eftersom sannolikheten att förlora stora delar av pengarna är väldigt liten medans möjligheten till högre avkastning är större.

Lysa placerar i aktier och räntor över hela världen i i princip alla branscher, regioner och storlek på bolag. Deras avgift ligger på 0,40% max och sjunker beroende på hur mycket aktier respektive räntor man har samt hur mycket pengar. En miljon enligt modellen ovan skulle kosta max 0,38%. Läs mer om dem här:

https://www.lysa.se/

Hoppas jag gav en liten tanke om hur du kan göra.

Lycka till!

/Fredrik

Den känslomässiga biten med att investera allt i aktier på samma gång skall man inte förringa även om det troligtvis är det bästa alternativet. Personligen så hade jag delat upp det och stoppat in på olika ställen för att sprida riskerna och inte ligga med hjärtat i halsgropen för att man satsat allt på samma. En del hade gått till amortering av bolån, en del till avbetalning av CSN-lån och en del in på aktiemarknaden och en del hade jag antagligen behållit i kontant form något år.

Hälsningar,
mrFIRE
svenskafire.se