Investera in sin hemmamarknad?

Hej,

I flera av portföljförslagen så finns det en andel Sverigefonder och nånstans står det “Jag tycker alltid man bör investera i sin hemmamarknad”. Detta resonemang utvecklas inte nånstans vad jag kan se. Ur riskhänseende vore det väl bättre att INTE investera i sin hemmamarknad? Som svensk är man ju redan rätt exponerad mot svensk ekonomi på många andra sätt. Med samma logik skulle ju t ex en italienare uppmanas att köpa italienska fonder. Varför?

Mvh,

Magnus

 

 

 

Lön, pension, sjukbidrag, barnbidrag mm betalas ut i SEK och inte i dollar eller euro. För att inte löpa någon valutarisk bör allt kortfristigt sparande ske i svenska kronor. Pengar som användas inom fem år, skulle jag aldrig drömma om att ha i något annat än SEK.

Din jämförelse med Italien är därför missvisande. Italien har euro som valuta. En italienare kan därför spara i Tyskland, Beligen Holland mfl länder utan att löpa någon valutarisk.

Valutakurserna går upp och ner under årens lopp och har en förmåga att i slutändan gå jämt upp. Att ha merparten av sitt sparande i en globalfond känns därför inte fel.

Är du spekulativt lagd och tror att vår valutakurs kommer att försvagas så kan du givetvis ha hela ditt sparande utomlands. Personligen tycker jag att sparande i aktier är nog riskfyllt ändå, så jag avstår från detta.

Som sagt, det är helt OK att enbart satsa på sparande i utländska papper, men du måste förstå riskerna. Googla på nätet och titta på historiska valutakurser för dollar och euro, så får du se hur stora svängningarna är. Du kommer att bli förvånad.