Investera o placera

Hej!

Jad skulle vara tacksam för råd. Jag är inte kunnig inom ekonomi men jag är väldigt duktig på att spara.

Jag tjänar ca 500’-1milj / år . Jag kan investera 9-10 milj kr som jag inte behöver inom 10 år. Jag har 2lgh:er värda ca 10 milj. Skuld på 3 milj.

Jag har bra tjänstepension i framtiden och pengar i FÅP.

Jag är helt beroende av placeringar genom en storbank. Inser att förvaltningsavg ligger kring 1,5-2,0. Dyrt samt att det finns flera fond-i-fond lösningar.

Vad ska jag göra?

Tycker att privat/samhällsekonomi är roligt och intressant ffa när det går bra. Men kan för lite för att inte bli lurad.

Tacksam för råd!

/Strategisk sparare

Det var rejäla summor, men oavsett om det är ett stort eller ett litet belopp så är mitt råd:

  1. Skaffa ett ISK på Avanza eller Nordnet

  2. Välj en balans mellan aktier/aktiefonder och räntor. På lång sikt, över tio år, kör jag 100 % aktier. Om man vill ha lite mindre risk kan man ha en fördelning på 80-20 eller 60-40 exempelvis.

  3. Välj en geografisk indelning. T.ex. 100 % global, 50 % global och 50 % Sverige, eller någon helt annan. Själv har jag 50 % Sverige och 50 % fördelat på resten av världen, dock med en större vikt Asien och tillväxtländer än vad en globalfond har.

  4. Om du är intresserad av att syssla med aktier så satsa på det med en del eller hela ditt kapital, men dela upp ditt kapital på många olika och låt småbolag endast utgöra en liten andel.

  5. Gällande fonder (både aktiefonder och räntefonder) är avgiften central, avgifter över 0,4 % är sällan värt sitt pris. Se blogginlägget om 2018 års bästa fonder för tips.

Lycka till!

I det här fallet skulle jag rekommendera att ta kontakt med en finansiell rådgivare. Den jag brukar rekommendera är Henrik Tell. Han brukar svara på frågor här på bloggen och jag intervjuade honom i senaste poddavsnittet #34. Du når honom på henrik.tell@effektivff.se

Min andra rekommendation skulle vara att kolla in fondroboten Lysa som jag själv använder till stor del.