Investera uppskov på vinstskatt från lägenhetsförsäljning?

Hej!Skulle uppskatta lite input från kloka personer om följande:Jag har gjort en relativt stor lägenhetsvinst och har i och med det också ett uppskov på vinstskatten som för tillfället står på ett noll procent bankkonto.Jag väljer nu på följande:-Betala av uppskovet direkt.-Placera pengarna för att generera pengar. Jag har tänkt mig att bo kvar där jag bor nu och (om inget oförutsett händer) skulle pengarna alltså kunna generera ränta i minst 5 år åt mig. I och med att det handlar om flera hundra tusen är jag lite sugen på det även om jag förstår att jag då ”spelar med lånade pengar”. Jag skulle i så fall placera dem och risksprida dem på framför allt ”trygga” indexfonder.Dumt eller smart? Ge mig era argument!Tack på förhand!

Hej,

 

Du skulle kunna följa tumregeln med 10% aktier per år du kan avvara pengarna. så 50% om 5 år är din horisont. Men fundera noga på hur du skulle reagera ifall värdet på investeringen skulle sjunka.

Det vill säga, i ett exempel med 100k SEK i skatteskuld och du investerar 50k av dom… Hur skulle du reagera om du t ex år 2 enbart har tappat 25k. Dvs totalt 75k på kontot men fortfarande en skatteskulden på 100k SEK?

Skulle du sälja av i panik eller har du is i magen att invänta att investeringarna stiger i värde igen?

 

 

 

Jag skulle begärt uppskov och investerat en del och amorterat en del av ditt nya bolån. Jag har varit i en liknande situation och ett tips är att om du begär uppskov nu så kan du inom en 5års period begära omprövning av det beslutet och få tillbaka den räntan du betalat in till Skatteverket. Jag begärde uppskov under 2014 för en vinstskatt på min tidigare lägenhet vilket var det bästa för min ekonomiska situation då, 2018 hade jag en annan ekonomisk situation och då reviderade jag mitt beslut från 2014 och fick tillbaka hela räntekostnaden så det är inget definitivt beslut att begära uppskov.

Betala allt på en gång! Du kommer sova bättre på nätterna!

Vet att jag är tråkigt!