Begära uppskov eller ej på vinst från bostadsförsäljning?

Jag/vi är i en situation som jag tror många funderar över i samma situation. Jag skall försöka vara kortfattad:
Vi sålde en lägenhet med god vinst och flyttade till ett hus (dyrare). Gjorde således en vinst på 1,7 miljoner och funderar nu hur sjutton vi skall göra med vinstskatten. Begära uppskov eller ej.

Jag har bett om råd från bekanta i alla kretsar, banktjänstemän och allt där till. Många svarar att det är billigare att ta ett lån med hänsyn till räntan du betalar till staten.

Men, då vi inte drabbades av de nya amorteringskraven vid vår försäljning och vid köpet av hus, skulle ev. framtida lån innebära att vi hamnar i de nya lagarna (högre amorteringskrav).

Därav funderar vi över att begära uppskov, MEN - vad gör vi med de drygt. 300.000:-. Låta inflationen äta upp dem på banken, nej. Satsa långsiktigt på medelrisk fonder (spela med pengarna?) - hm. Investera dem i huset, eller på semesterbostad?

Jag tror att frågan kring uppskov i dagens läge skulle intressera många. Förstår att du inte ger personliga råd, men du har möjligtvis ingen klok färsk artikel om ämnet och dess alternativ?

Hej Fredrik,
En mycket svår fråga som dock är väldigt intressant.
I dagsläget gäller följande: schablonskatten är 0,5 procent av uppskovsbeloppet vilket motsvarar en boränta på 3,25 procent före skatteavdrag räknat på de 22 procent av uppskovet som är skatt. Det är väldigt lätt idag att få en boränta under 3,25%, vilket gör att det idag är fördelaktigt att betala vinstskatten.

Å andra sidan så är det väldigt lätt att få en avkastning på mer än 3,25 % på börsen (genomsnittlig årlig avkastning under en lång tidsperiod), men då gäller det att vara uthållig.

Jag skulle nog dock gärna betala skatten direkt, men det är min egen personliga åsikt. Oavsett amorteringskrav.

Jag skulle inte kunna svara bättre själv. :slight_smile: Tack Martin!

Tack för din kommentar Martin K, och Jan.

Jag har valt att skjuta på den, trots allt. Till en start. Kan dock betala in den valfri dag om jag kommer på andra tankar. Mitt beslut grundades helt enkelt på att inte blivit övertygad om vad som är “rätt” eller “fel” med hänsyn till vår livssituation.
Sen köper jag givetvis ditt resonemang kring 3,25… Men jag måste sätta mig ner o tänka över, nu - då - konsekvenserna.

All lycka, go energi - kör hårt och återigen tack för kommentaren!

Hej! En följdfråga på detta resonemang är hur ni ser på det om man väger in möjligheten att kvitta vinst mot framtida risk för förlust? Man behåller uppskovet, säljer sin nya lgh om priserna faller, kvittar vinst/förlust och köper en ny lgh igen. Hör ju iofs själv hur orimligt jobbigt det låter… Så antar tidigare svar fortfarande får anses vara giltigt då?