Kommer silver bli värdelöst?

Idag används silver som ledare av värme och ström i teknikprodukter, men nanomaterial som grafen leder ström och värme mycket lättare än silver. Idag är dessa material fortfarande väldigt dyra att tillverka, men med åren kommer produktionen an dessa material förmodligen bli successivt billigare och användas mer i tillverkningen av teknikprodukter. När det händer kommer silvret bytas ut och tappa i värde.

Vad tror ni? Håller ni med?

Dålig koll på grafen, hur är hållbarheten?

Det är väl just det som är speciellt med silver just nu, att det finns efterfråga på råvaran kring tillverkning samt investering och därav det som driver priset. Skulle den ena försvinna så skulle jag nog absolut tro att värdet kommer sjunka, om inte den råvaran ska ta över guldets plats som en värdebevarare på något sätt :slight_smile:

Tror inte att du behöver vara orolig för att grafen i närtid kommer att konkurrera ut silver. Grafen är ett helt annat typ av material, ett så kallat 2D material, som har olika egenskaper i olika riktningar. Ledningsförmågan i ena riktningen är aningen högre än silver, men i den andra riktningen är ledningsförmågan mycket sämre och grafen fungerar mer som en halvledare.

Silver används i industrin pga dess kemiska egenskaper samt dess goda ledningsförmåga. Silver är enkelt att bearbeta, löda etc. En annan viktig egenskap hos silver är dess “photovoltaic:ska” egenskaper, vilket gör att silver används i solceller. Det pågår mycket forskning och utveckling inom detta och det finns möjlighet att ersätta silver i denna tillämpning. Om så sker i stor skala skulle det påverka värdeingen av silver. Jag är mer orolig för detta än att grafen skall ersätta silver som bättre ledare.

1 gillning