Köp när det är biligt/när börsen går ner

Man ska passa på att köpa när börsen har gått ner för då får man rabbat, tänkte bara fråga om hur jag ska veta att jag får bättre pris på en fond när jag köper till exempel när börsen går ner för när jag lägger in pengar ser jag inte hur många andelar jag får förens köpet är färdigt samt om jag vet att det blev billigare eller inte, för aktier till exempel ser man ju om man köper för ex: 20kr billigare, PS är väldigt ny på detta, tack på förhand

Du kan vara lugn. Värdet på fondandelarna är värdet på aktierna i fonden dividerat med andelarna i fonden. Stiger aktierna i värde så stiger värdet på fondandelarna. Sjunker värdet på aktierna sjunker värdet på fondandelarna.

Av rent praktiska skäl är det omöjligt att datera upp värdet på fondandelarna under dagen Tänk på att vissa fonder har 1600 aktier eller mer.

Det närmaste jag kan komma på för att lösa frågan du har är att titta på aktuella NAV kursen kontra den historiska du köpt för.

På Avanza kan du gå in på transaktions historiken för dina konton. Detta kan du göra genom att klicka dig in på det relevanta kontot, tex en ISK. I samma vy där du ser innehavet (vilka fonder du har, deras värde osv) finns det en flik som heter “Transaktioner”. Under denna flik kan du se hur många andelar du köpt och vilket det aktuella NAV priset var. NAV står för nettoandelsvärde och anger hur mycket en andel av fonden kostar. Dessa kan således ge en indikation på om du köper billigare eller dyrare än sist.