Köpa bostad eller ej i förhoppningar för vinst? Avakta?

Som rubriken lyder. Är på väg att köpa min första bostad och vill verkligen inte vara ett enskilda år eller månader för en eventuell nedgång. Vad bör jag göra?

Haft planer på att köpa, renovera, sälja med vinst. Fast den biten känns näst intill omöjlig i dagsläget?

Måste tillägga att jag är i behov utav ett hem och en hyresrätt har aldrig funnit mig i smaken.

Om du är i behov av bostad och inte tilltalas av att hyra så finns det väl bara ett alternativ?

Omöjligt att veta om bostadspriserna kommer gå upp, ner eller ligga hyfsat konstant. Det går helt enkelt inte för det är så många faktorer som påverkar.

Med det sagt. Alla måste ju ha någonstans att bo. Har du råd och behöver någonstans att bo så skulle jag absolut köpa en bostad. Men att renovera bara för att sälja med vinst är ju knepigt. Kan du göra mycket jobb själv kan det kanske gå. Men det beror ju på hur marknaden ser ut när du ska sälja också. Omöjligt att svara på.

Tänk aldrig i ekonomiska termer när du väljer ditt boende. Utgå ifrån vad som passar dina behov.

När jag för närmare 40 år sedan köpte min villa, doppade marknaden rejält och jag låg ordentligt back. Jag bodde kvar och den har nu gissningsvis fyrdubblats i värde.

Tänk på din livskvalitet och grubbla inte över kortsiktiga nedgångar. Jag vill ändå höja ett varningens finger för nyproducerade bostadsrätter. Många, dock icke alla, har ekonomiska planer som kraftigt påminner om glädjekalkyler.

I princip skulle man kunna köpa ett ruckel och renovera pga så som lånemarknaden är idag är det lite svårare för bostadsköpare att köpa och sen utöka lånet för renovering.

Idag måste en bostad i princip vara nyckelfärdig för att kunna säljas.

Men, som privatperson är det svårt idag att göra en hacka på det. Du bör arbeta som snickare så med kontakter för att köpa andrahandsbyggmaterial etc.

Och i slutändan blir det arbetstiden man får betalt för.

Jag har sett det påstås att den förväntade avkastningen på fastighetsmarknaden på lång sikt följer löneökningarna, dvs ca 2,5% om året. Detta beror på att vi lägger en viss andel av vår inkomst på boendet. När detta inte håller så kan det bero på ett par faktorer, bland annat:

  • Skev inflyttning/utflyttning på en ort. Om det flyttar in fler än vad det byggs bostäder så tvingas folk att lägga mer på bostaden. Och omvänt, utflyttningsorter ser ofta priserna sjunka (till exempel Trollhättan och Vänersborg när Saab konkade).
  • Gentrifiering. Detta är också en lokal effekt som betyder att ett område som tidigare har ansetts vara "slum" eller "oönskat" nu rycker upp sig och blir attraktivt. Då flyttar människor med mer pengar in och priserna går upp. Självklart gäller också det omvända.
  • Upprustning av bostadens standard. Någon har köpt ett ruckel och fixat till. Då ökar förvisso värdet men det kostar också pengar. Väldigt många renoveringar ökar bara värdet lika mycket som man lägger in i form av material och arbete.
Det vi har sett på många håll i Sverige är att folk lägger större andel av sin ekonomi på boendet. Det vill säga många har minskat på andra utgifter för att ha råd att köpa bostad. Men den takten är inte hållbar på lång sikt eftersom det finns ett tak på hur mycket man kan lägga på sin bostad.

Jag hade inte räknat med vinst på en bostadsaffär. Mer sannolikt är att värdeutvecklingen på bostadsmarknaden kommer få pyspunka och stå still en längre tid för att kunna återgå till den andel av folks ekonomi som den hade tidigare.

Fast det är ju inte riktigt så. Idag är det billigare än någonsin att bo i Stockholm t.ex. trots de höga priserna för att köpa en bostad. Räknat som andel av månadsinkomsten man behöver lägga på boende. Anledningen är såklart de låga räntorna. Dvs, trots de kraftiga prisökningarna så har räntesänkningarna varit ännu större. Men intressant för frågeställaren är ju vad som händer i framtiden. Och eftersom ingen vet så måste man ju ta en rimlig risk med hur mycket pengar man ändå lånar/använder till en bostad.