Jag har sett det påstås att den förväntade avkastningen på fastighetsmarknaden på lång sikt följer löneökningarna, dvs ca 2,5% om året. Detta beror på att vi lägger en viss andel av vår inkomst på boendet. När detta inte håller så kan det bero på ett par faktorer, bland annat:
- Skev inflyttning/utflyttning på en ort. Om det flyttar in fler än vad det byggs bostäder så tvingas folk att lägga mer på bostaden. Och omvänt, utflyttningsorter ser ofta priserna sjunka (till exempel Trollhättan och Vänersborg när Saab konkade).
- Gentrifiering. Detta är också en lokal effekt som betyder att ett område som tidigare har ansetts vara "slum" eller "oönskat" nu rycker upp sig och blir attraktivt. Då flyttar människor med mer pengar in och priserna går upp. Självklart gäller också det omvända.
- Upprustning av bostadens standard. Någon har köpt ett ruckel och fixat till. Då ökar förvisso värdet men det kostar också pengar. Väldigt många renoveringar ökar bara värdet lika mycket som man lägger in i form av material och arbete.
Det vi har sett på många håll i Sverige är att folk lägger större andel av sin ekonomi på boendet. Det vill säga många har minskat på andra utgifter för att ha råd att köpa bostad. Men den takten är inte hållbar på lång sikt eftersom det finns ett tak på hur mycket man kan lägga på sin bostad.
Jag hade inte räknat med vinst på en bostadsaffär. Mer sannolikt är att värdeutvecklingen på bostadsmarknaden kommer få pyspunka och stå still en längre tid för att kunna återgå till den andel av folks ekonomi som den hade tidigare.