Köpa guld i olika valutor

Jag har en fundering kring att köpa guld i olika valutor genom till exempel Bullionvault och om det verkligen spelar så stor roll vilken valuta man handlar i.

Om jag köper guld i euro och euron skulle falla kraftigt så bör väll guldpriset i euro gå upp lika mycket? Rimligtvis bör jag får ut lika mycket pengar om jag säljer guldet som om jag tex handlat guldet i dollar? Tänker jag rätt?

Jag har exakt samma fundering.

T.ex.: en fysisk-guld-ETF denominerat i EUR. EUR går ned relativt till USD (fysiskt guld är denominerat i USD/spotpris). Jag antar att jag fortfarande har samma mängd guld kvar i bankvalvet. Vilket borde innebära att ETF:en stiger i pris i EUR (mer guld för pengarna mätt i EUR/USD)?

OM EUR stärks mot USD, med samma mängd guld i bankvalvet, kommer ETF:en sjunka i värde mätt i EUR (mindre guld för pengarna mätt i EUR/USD)?

Det är det faktum att guldvärdet mäts i dollar som ställer till det för mig. Tacksam för pedagogisk förklaring hur man ska tänka vid olika scenarion!

Mvh

Guld är som en egen valuta. Spelar ingen roll vilken valuta du handlar med. Guldpriset uttrycks oftast i dollar men det är priset i kronor som är intressant.