Korta räntefonder; bra köpläge?

Långa räntefonder ökar ju i värde när räntan faller men jag har fått för mig att korta räntefonder har det motsatta förhållandet till räntan, dvs att de ökar i värde när räntan går upp.

Även om riskbanken är väldigt vag och ständigt skjuter på beslutet om en ökad reporänta, så kommer den att att stiga så småningom;det verkar för mig mer vara en fråga om när. Vore då inte en ökad investering i korta räntefonder en bra investering nu?

Spiltan räntefond har ju 1 års löptid, är detta för lång löptid för att ha en positiv korrelation till reporäntan vi höjning? Ska man hellre välja en räntefond med kortare löptid och var går gränsen?

Tacksam för kloka tankar kring detta!

 

Hej!

Ja, korta räntefonder kan gynnas av en höjd ränta och långa räntefonder missgynnas precis som du skriver.

Dock har det precis kommit beslut (i april) om att reporäntan lämnar oförändrad på -0,5% och där har den varit i två år. Första höjningen förväntas komma i slutet av 2018 och prognosen är att mitten av 2019 kommer ha en reporänta på -0,13% alltså fortfarande minus om ett år. Enligt Riksbankens prognos kommer vi vänta till 2021 innan vi ser en ränta på över en procent. Jag hade inte sparat i korta räntefonder än utifrån detta, tror det kan dröja ytterligare innan det blir lönsamt. Höjningarna sker väldigt långsamt och det kan ta tid innan vi kommer ifrån minusräntan som råder nu.

Vänligen
Elin

…och Riksbanken brukar ju prognostisera rätt om sin egna verksamhet :wink: EU är Sveriges största handelspartner. Så länge EU inte har en inflation på minst 2% och inte höjer räntan kommer Sverige inte heller att höja. Även om EU skulle höja kommer Sverige vänta och se hur det utvecklar sig. Tyvärr tror jag att en ny lågkonjunktursvacka lurar i hörnet så det kan bli så att ECB inte höjer på många år. Händer detta kan man förvänta sig att Riksbanken köper bostadsobligationer och hjälper hushållen att övervintra nästa lågkonjunktur. SEK kommer i så fall falla som en sten och det är därmed säkrare att ha korta likviditetsfonder i EUR så gör man en avkastning på valutavärdesskillnaden.

Stort tack Elin!

Korta räntefonder är kanske inget vidare om man vill ha tillväxt. Men det är ju en säker placering om man tror på en skakig börs. Men när kronan faller som en sten, finns det någon bra kort räntefond där man ligger i USD i stället för att skydda sig mot fortsatt kronfall, det är ju inte så kul att ligga likvid nu?

Det har aldrig varit en bra idé att ligga likvid i SEK

Inga tips på en kort räntefond i USD?

MS INVF US Dollar Liquidity A

Frågan är ju bara om man man är sent ute nu. Hur som helst är ju amerikanska inflationssiffror över 2% vilket tyder på en FED höjning i Juni samt ytterliga 2 höjningar av FED ifall prognosen håller. Samtidigt kommer Riksbanken inte höja innan December tidigast och frågan är om man ens vågar höja då. Vi kommer antagligen också få en svag regering efter valet när SD, S och M får ungefär lika många mandat vilket också borde sänka kronan.

Hur ska man tänka idag om man är på väg att sätta in en större summa pengar i en kort svensk räntefond? Med all sannolikhet kommer riksbanken tillkännage en höjning av reporäntan på torsdag (19/12), är det bättre att köpa idag eller ska man vänta till efter höjningen?

Lyfter den här frågan igen.

 

Hur ska man tänka idag om man är på väg att sätta in en större summa pengar i en kort svensk räntefond? Med all sannolikhet kommer riksbanken tillkännage en höjning av reporäntan på torsdag (19/12), är det bättre att köpa idag eller ska man vänta till efter höjningen?

Köper du en med kreditrisk (Spiltan räntefond Sverige) så bör du inte påverkas alls (mer gynnas skulle jag säga). Köper du en räntefond med ränterisk så påverkas fonden negativt, olika mycket beroende på vilken duration fonden har.
Dock har jag inte koll på om marknaden redan har prissatt en räntehöjning eller hur handeln sköts.
Vill också påpeka att jag är glad amatör gällande räntor :slight_smile: