Lågkonjunktur, spara i fonder och aktier, köpa lägenhet

Hej! Jag är 28 år och ska nästa år köpa min första lägenhet. Jag har sparat länge i olika fonder och en kortare tid i olika aktier. Jag har hört på nyheterna och i olika ekonomiska forum att snart (frågan är bara när) så kommer vi hamna i en lågkonjunktur och troligtvis kommer mina pengar påverkas mycket negativt. Är det bästa då att sälja av allt fonderna/aktierna snarast för att slippa vara med om det? Jag har blandfonder, Sverigefonder, globalfonder och räntefonder och aktier i svenska bolag. Vad har ni för tankar i vad som är bäst att spara i om jag ska köpa min lägenhet nästa sommar? Är räntefonder bäst eller ska jag ha mina pengar på ett vanligt sparkonto för att slippa oroa mig? Eller har ni något annat alternativ ni finner bättre? Tack på förhand!

Vänliga hälsningar

Tomas

Enkelt. Du ska sälja av den del av ditt innehav som i belopp motsvarar den kontantinsats du räknar med att lägga. Sätt in det på ett räntebärande sparkonto med insättningsgaranti (jag använder SBAB och Volvofinans).

Om börsen rasar i nästa vecka så gråter du. Ingen vet och därför ska du ta det säkra före det osäkra. Det är val om en vecka. Hur kommer det påverka? Mycket, lite eller inte alls…vi har ingen aning.

Vi har haft en bra uppgång senaste åren och jag tror du fått mer än de 7-8% man räknar med i snitt, så sälj det du behöver och låt resten ligga kvar. Försök sälja procentuellt lika så förhållandet och fördelningen behålls.

/Fredrik