Lämplig portfölj?

Hej!

Tack för allt arbete du lägger ned för att ge oss andra kloka råd och vägledning.

Jag skulle vilja ha din syn på vilken portfölj som skulle lämpa sig.
Syftet är pensionsparande, skall stå orört i 8-9 år. Har ett befintligt sparande på ca 700 " i trad fonder samt 1,1 m i kap förs,( div fonder som sköts av banken).
Kommer att spara ca 60 “/ m de kommande 3 åren o tänkte lägga 20” / m på att bygga någon av dina portföljer.
Pengarna kanske kommer stå längre än 10 år men jag kan möjligen börja använda en viss del efter det.

Vilken portfölj skulle du föredra?
Eftersom jag har ca 8-10 år ytterligare att jobba heltid o sen börja ta lite deltidspension så kanske Globala portföljen är ett bra val, inledningsvis den förenklade, ev redan från början den avancerade eftersom insatt kapital uppgår till 100" ganska snabbt.
RT portföljen har ju lite längre tidsperspektiv vad jag förstår så den kanske inte passar mig så bra.

Hej!

Eftersom du inte vet om du kan låta sparandet vara längre än 10 år, så skulle jag inte rekommendera att köra Globala Barnportföljen, den är endast till för långsiktigt sparande som minst är 10 år.

Jag skulle ha lagt upp det i två sparande med olika tidshorisonter, en portfölj liknande Globala Barnportföljen, sedan utgått ifrån att för varje år du kan avvara pengarna så ska 10% ligga i aktiefonder.
Så om du tror att det är 8-10 år du kan avvara pengarna så kan du börja med en 90/10 portfölj, sedan för varje år sänka risken med 10% över till räntefonder, när du väl vill börja ta ut dessa pengar kommer du ligga på ca 10% räntefonder.
Sedan kan du ha en till portfölj som du har på ännu längre sikt, denna portföljen ska du då låta växa vidare när du börjar plocka ut från den andra, så här blir det en bra bit över 10 år och du kan därför köra vidare med globala barnportföljen här.

Så hade jag gjort! Sedan sparat i båda portföljerna.

hej robin ! tack för svar det verkar vara en sund idé , så får det bli! // mvh PM

På 8-9 år hade jag valt:

  • 30% Xact Högutdelande
  • 40% Spiltan Högräntefond
  • 30% AMF Räntefond Lång
Jag tror portföljen kommer kötta det mesta i en volatil marknad framöver.

Endast Sverige? Och varför utdelningsbolag? Eller är det den låga volatiliteten du är ute efter?

Xact är inte där p.g.a. utdelningarna utan trots dom. Som du skriver är det låg volatilitet jag vill ha. Det är för övrigt ett nordiskt index som är c:a 60% Sverige och resten Danmark, Norge och Finland.

När jag jämförde portföljen med OMX30 fick jag extremt stabil avkastning med låga nergångar. Portföljen föll som mest -4% när börsen gick -17%. Avkastningen låg på 5% per år, vilket jag tycker är väldigt bra.

Portföljen avkastar ungefär som en 50/50 portfölj men med lägre aktieexponering, vilket jag tror är att föredra när börsen svänger hit och dit som den gjort på senare år.