Portfölj - kommentarer?

Hej, jag är ganska ny i mitt sparande på börsen och skulle vilja ha era åsikter om min portfölj som är ganska jämnt fördelad mellan alla fonder.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Stabil

Spiltan Globalfond investmentbolag

Swedbank Robur ny teknik

Swedbank robur access global

SPP aktiefond USA

Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära

Didner & Gerge Småbolag

Swedbank Robur Fastigheter

AMF Räntefond Lång

Hej

Tycker det ser bra ut. En mer diversifierad variant av nybörjarportföljen. Du har vald de billigaste indexfonderna och parat ihop de med bra aktivt förvaltade fonder. Bra fördelning Sverige/Världen och lite krydda med fastigheter/småbolag/teknik/tillväxtmarknad. Enda aber skulle möjligen vara din tilt mot USA. Globalfonderna innehåller redan 60% USA, varför en separat USA fond kanske är att ta i. Å andra sidan har det varit en vinnande strategi senaste året och jag ligger själv överviktad mot USA. Ligg kvar och ändra bara i innehaven för att behålla fördelningen mellan fonderna 1 gång/år.

Menade variant på globala barnportföljen! :slight_smile:

Du har för många fonder och för hög exponering mot Sverige.

Behåll Swedbank Robur Access Global och AMF Räntefond Lång. I vilka proportioner beror på sparhorisonten. Om du vill kan du ha 10 % av aktiefonderna i Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller Didner & Gerge Småbolag.

Jag kan hålla med med CL.

Jag kan inte förstå ambitionen med att ha en likaviktad portfölj bestående av olika fonder. Utgå gärna ifrån en fördelning som Jan har rekommenderat i sina modellportföljer och avvik något om du är beredd att ta lite högre risk. Hur stor lekportfölj och vad du vill ha i den sen är upp till dig själv (teknik och fastigheter är nog inte så illa).

Gå gärna på Morningstar och jämför, det finns många bättre småbolagsfonder att välja mellan än Didner & Gerge om du inte vill nöja dig med en indexfond. (Om du är kund hos Swedbank ta en titt på SEB Sverige Småbolag).

Swedbank Robur Ny Teknik bytte ju förvaltare för ett sedan. Historiken för fonden är därmed inte fullt relevant. Risknivån är hög!

Hej Viktor!

Om det är långsiktigt sparande, längre än 10 år så läs i denna artikeln:

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Om det är mellan 5-10 år läs denna:

https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/