Löneväxling - hur mycket?

Hej

Jag tjänar 60000/månaden, hur mycket är rimligt att löneväxla? Är 35 år. Vill inte maximera sparandet utan även leva, men vet inte riktigt vad som är rimligt belopp att börja med. Någon som vill dela sina tankar?

Mvh Marie

Hej Marie

Det är väldigt svårt att svara på eftersom du säger att du vill även leva, och det har olika mening för alla. Men rimligt är att räkna ihop alla dina fasta utgifter och sen lägga till din levnads peng då bör du få fram hur mycket du är villig att löneväxla. Sen är det så att du kan sänka/höja löneväxlingen som du vill, men gör det inte hela tiden för då lär du inte bli populär på HR avdelningen.

Det finns lite regler att följa mins inte exakt summan men runt 43000 bör du minst ha kvar efter löneväxlingen annars får du inte max pension. Sen är det något tak på hur mycket man får löneväxla men det får du kolla upp med din HR avdelning.

Jan har skrivit en artikel om detta vet dock inte hur uppdaterad den är

https://rikatillsammans.se/nej-det-ar-inte-vart-att-lonevaxla-till-ett-pensionssparande/

Tack! Jag funderar någonstans mellan 3000-5000 kronor för om jag förstår det rätt skattar jag “ändå” 50% på dem vilket innebär att det är 1500-2500 kronor som märks på lönen. Har jag förstått det rätt då? Och är det en ok summa att löneväxla?

Maxtaket för löneväxling är 35% av bruttolönen.

Som du säger så slipper du skatta 50% på lönen och får istället ut hela summan till din tjänstepension plus troligtvis 6%.

Hej igen! Tack Leif för svaret! Bra input och funderingar.

Jag funderar på om 3000-5000kronor är rimligt. Jag kommer inte komma ned till brytgränsen då. Om jag har förstått det rätt minskar min lön som blir utbetalad efter skatter med ca hälften av summan jag löneväxlar. Stämmer det?

 

 

Hej Marie

Om du kan leva utan 3000-5000 så är det rimligt. Ja det stämmer att du kommer få ca 50% mindre troligen lite mindre än så du betalar kommunalskatt (beror vart du bor) samt statlig skatt (20%) blir din totala lön över 689 300 betalar du ytterligare 5%

Dom flesta arbetsgivare ger dig också ca 6% extra när du gör löneväxlingen pga att dom sliper arbetsgivaravgifter på den summan. Så om du löneväxlar 3000 så bör du få insatt ca 3180 varje månad, men detta får du kolla upp med HR.