Minst riskfylld globala aktiefonden?

Vilken torde vara den minst riskfyllda och stabila globala aktieindexfonden?

De följer ju olika globala index och kan skilja sig åt vad gäller regioner, innehåll och antal företag.

Vissa har mer i tillväxtregioner, vilket blir mer riskfyllt.

Vissa har större antal företag, vilket sprider risken mer.

Tex. Spp global A har mer tillväxt än Länsförsäkringar global indexfond, så LF borde ju vara mindre allmänt riskfylld just nu.

Har övertagit ett individuellt pensionssparande via arv, där utbetalningen redan påbörjats och fortsätter i fem år till. Ville dock försöka få lite mer avkastning. Har flyttat den till Avanza.

Har hälften i en räntefond, lite Sverige och vill nu lägga resten i den tryggaste globala aktieindexfonden till låg kostnad.

Eller är det kanske alltför dumt att chansa på lite avkastning?

Hej Martin!

Det jag tycker du ska fråga dig först är vad din tidshorisont på sparandet är?
Vad är tanken med dessa pengar, ska dom konsumeras inom en snar framtid eller är det ett långsiktigt sparande?

När du väl vet detta så kan du därefter bygga en portfölj som passar ditt ändamål.
Du kan då använda tumregeln att investera 10% per år du kan avvara pengarna i aktiefonder, om då tidshorisonten är över 10 år så kommer du ha 100% aktiefonder, skulle tidshorisonten vara 5 år så börjar du då med 50/50 och för varje år som går så viktar du över 10% mot räntor, så när du ska använda pengarna så ligger dessa i 100% räntefonder.

Hoppas detta svarade på din fråga!

Tack för svar. Svarade på dina frågor i mitt efterföljande svar på egen fråga. Jag precis ärvt en privat pensionssparande som redan är under utbetaln i fem år till. Ca 100 000 kr. Jag sparar alltså inte till något. Ett litet belopp betalas ut varje månad. Har nu ca hälften i räntor, något i en svensk indexfond och resten vill jag lägga i en globalfond.

Avanza meddelar i början av året hur mycket som måste säljas av för att täcka årets utbetalningar. Detta planerar jag att ta från räntefonden som ju mer bevarar värdet och kanske höjer med några kronor. Sedan obalanserar jag aktiefondern gått upp under året.

Det finns fonder som profilerar sig på att investera i vad dom kallar stabila bolag exempelvis SPP Aktiefond Stabil. Men vad som är stabilt i slutändan är nog ganska svårt att förutse. Var nästa bubbla krasch inträffar är ju väldigt svårt att se i förväg.

En gissning från mig som lekman är i alla fall att det borde finnas en hel del risk i teknik-aktier som har gått upp väldigt mycket på kort tid utan att öka nämnvärt i vinst. Men alla har sina teorier…

Om du tror att du kommer att vilja använda pengarna snart så är det bättre att dra ner på risken genom att byta till räntefonder eller flytta över pengarna till sparkonto med ränta.