Är dessa fonder ett bra alternativ för 1-5 år?

Hejsan,

Har tidigare haft en del fonder, men har sålt av allt i omgångar för att investera vid “bättre tider”. Dessa bättre tider har aldrig kommit, så nu tänkte jag att jag avsätter hälften av min buffert till att köra fondköp och sen spara månadsvis och detta under en icke tidsbestämd period. Använder Lysa för pensionen, så här har jag mer kortsiktigt tänk. Anser att de säkerligen gör sig bättre i fonder än på ett sparkonto hos Avanza som ger ~0,6% per år.

De fonder jag tittat lite på och som kanske kan anses vara något diversifierade är följande;

Avanza Global
Core Ny Teknik
Spiltans investmentbolag
LF fastighetsfond
Avanza USA
Handelsbanken Latinamerika Tema (A1 SEK)
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK)
Avanza Zero

 

Vad är era åsikter kring valet? Tanken är 1-5 år. Mer troligt 5 än 1. Jag kommer börja med 2000-2500 i varje och sen lägga in ca 500-1000kr i varje fond varje månad (använder bufferten och fördelar ut köpen istället för att slänga in allt direkt när marknaderna känns högt upp)

Tankar?

 

Tack på förhand!

Mvh Martin

Jag tror att du tar för många risker på intervallen max.5 år ,jag skulle behålla bara 2 fonder 1.Avanza Global och 2.Avanza Zero dom andra fonder är mer lämpliga för en period av min.10 år.

Jasså? Du anser att risken över fem år med pengar i dessa fonder är så pass hög att jag går mer minus än om jag har har dem på ett Sparkonto med superlåg ränta? Kanske får strukturera om. Tack för input.

Blir ingen mindre risk från fonderna Martin hade valt mot att endast på Avanza Global och Avanza Zero, fortfarande 100% aktiefonder.

Det du kanske ska göra är att kolla upp att lägga in räntefonder också, en tumregel som finns är att investera 10% i aktiefonder per år som du kan avvara pengarna, så i ditt fall 10-50% beroende på hur lång tidshorisonten är i det spannet.

Med så kort tidshorisont är det riskabelt att sätta allt i aktiefonder. Du kan göra det om du inte måste ha pengarna just då utan kan vänta 5-10 år extra om nöden kräver det.

Om du ändå vill ta viss risk så kanske 20-30% aktiefonder och resten räntebärande konto, ombalansera emellan, eller Rika Tillsammans-portföljen skulle vara rimliga alternativ?

Tack för input. Sitter och funderar lite på Rika Tillsammans-portföljen, eller något alternativ till den som kan köras på Avanza. Jag har alla pengar där, även om jag har ett konto på Nordnet. Tack i alla fall! :slight_smile: