Nybörjare i Finland / indexfonder?

Hej, har följt med och läst dina artiklar ett tag och blir mycket inspirerad och har tagit till mig flera av dina råd. Tack för det!

Har sparat en tid i sparfonder med höga förvaltningskostnader (kring 2%), men har nu placerat om det mesta i indexfonder. Problemet är att utbudet på fonder överlag inte känns så stort på den finska marknaden, även på nordnet Finland. Indexfonder är väldigt svåra att hitta och speciellt de som du rekommenderar.

Nu undrar jag om indexfonder oavsett om de känns rätt obekanta och ratingen ligger på 3 på morningstar går att lita på om spartiden ligger någonstans över 15 år? Jag har nu delat upp mitt sparande mellan OP-världen (följer MSCI world), OP-europa och OP-nordiska länderna, och består till ca. 75 % av hela min portfölj. Det är inte jätte billiga, utan kostar i medel 0,4 % i förvaltningskostnader. Resterande del har jag i långa ränte fonder. Alla indexfonder har riskgraden 6, vilket känns rätt högt, men då har jag tänkt att eftersom pengarna får ligga kvar länge, har jag valt att ta risken. Hur tänker du kring det?

Min fråga är nu då när jag tänkt öppna ett sparande för mina barn på 2 och 4 år om jag skall följa samma indexfonder eller om jag skall ge mig ut på jakt på bättre alternativ? Har en lite större engångs insättning nu och fortsätter med en liten fortlöpande månadsinsättning. Jag har ju inte hunnit följa upp mitt eget sparande, är det då klokt att använda samma fonder? Spartiden är på över 15 år.

Sen en fråga gällande globalfonden som följer MSCI world, eftersom den täcker i huvudsak USA, Västeuropa och Australien. Är det lönt att själv göra fördelningen och även teckna en Asien indexfond för en begränsad del av portföljen? Hittar ingen hole world.

Jag använder min egen bank som förvaltare, vilket ytterligare begränsar fondmarknaden. Men eftersom jag inte har hittat en bra portfölj i Nordnet Finland, har jag valt att hålla mig kvar. Vi har inte alls lika stora möjligheter som i Sverige att välja mellan olika nät förvaltare. Är det dumt att begränsa sig till en banks fondalternativ?

Tack för din informationsbank!

 

Med vänliga hälsningar

Linus Söderlund