Nybörjare vill investera 800 000

Hej!

Jag är helt och hållet nybörjare och har fått lite bättre förståelse efter att ha läst på bloggen. Jag skulle ändå vilja be om tips kring hur jag borde tänka kring investeringar och sparande.

Jag har ca 800 000 på ett vanligt bankkonto som jag skulle behöva investera. Jag är runt 35 har ingen tidigare erfarenhet av sparande i aktier och fonder, arbetar inom en säker bransch, riskerar nog inte att bli arbetslös och kan spara några tusen varje månad. Har inga lån eller skulder och inga övriga tillgångar heller.

Jag vill starta ett pensionssparande men undrar om det är bra att starta två eller flera sparanden. Ett för pensionen och ett annat som skulle kunna vara mer kortsiktigt, med målet att kunna jobba deltid eller köpa en lägenhet utomlands.

  • Ska jag då månadsspara olika mycket i de olika ISK varje månad?
  • Hur borde jag fördela sparandet om jag kan lägga undan runt 6000-10000 varje månad?
  • Är fondrobotar ett bra alternativ för mig som är så oerfaren?
Jag har läst lite på bloggen men har inte hittat något svar på det här med hur man borde dela upp investeringar och sparande om man inte har alternativet att amortera. Jag vill väl inte heller riskera att ha ett större sparande i en och samma bank än vad insättningsgarantin täcker?

Hur skulle ni gjort i den här situationen?

Hemskt tacksam för svar!

Hej.

Sitter i ungefär samma sits som du, fast jag har kommit igång lite grand. Du kan börja med Nybörjarportföljen för en mindre peng. Ingen automatisk överföring. Kopiera fonderna direkt från bloggen, och prata med dom på banken om hur man gör om det känns knöligt (det gjorde jag).

Låt det rulla ett tag och känn efter hur det känns. När det känns bra så kan du börja med automatisk överföring. Du har folk på banken som fixar allt du säger åt dom att göra!!

Ta det stegvis.

/J

Eh, vilken bank då? Om jag går till ”banken” och säger att jag har 800’ att placera och drygt 6000:- att månadsspara så kommer de inte ge mig det bästa, utan det som ”banken” tjänar mest på. Hela inlägget känns som ironi.

Vad har jag missat?

Hej Helena!

Jag tycker att du ska börja med att läsa/lyssna på artikeln “Fyra-Hinkar-Strategin”, väldigt bra för att förklara om hur du bygger upp olika “Hinkar” med olika tidshorisonter.

Många av dina frågor kommer vara besvarade efter just denna artikeln, så börja där och återkom sen med fler frågor!