Nybörjarfråga om nybörjarportföljen

Jag är en 26-årig nybörjare, som bestämt mig för att börja månadsspara i nybörjarportföljen. Kopierade portföljen med sju fonder, men stötte direkt på problem då vissa av beloppen blev lägre än minimikravet på sparande (hade tänkt mig 500 kr/mån).

Läser här: “Lösningen är då att inte månadsspara i alla fonderna, utan att välja ut de största, t.ex. enligt alternativet med färre fonder och sedan balansera om in i dessa fonder en till två gånger om året“. Är det någon vänlig själ som kan förklara hur jag konkret ska gå tillväga för att lyckas med att efterlikna den tänkta fördelningen? Ska jag välja portföljen med fyra fonder och sen någon gång ibland köpa till en av de andra fonderna? Men hur ofta och hur mycket? Behöver lite guidning känner jag.

Mvh

Vera

Jag har ett bra tips. Besök Lysa.se (använd gärna Jans sponsrade länk så får du 100:- och Jan 100:- så han kan fortsätta skriva bra artiklar) och öppna ett konto. Där kan du sätta in 500:- och själv välja 60/40-fördelning.

Jan och Caroline sparar själva delar av sitt kapital i Lysa. Lysa har riktigt bra indexfonder och är nog, just nu, den bästa fondroboten. Lysa är inget buffel och båg, utan seriösa ägare som vet vad de håller på med.

Bra fonder, automatisk ombalansering och låga avgifter (0,40% eller lägre).

En annan bra sak är att du kan göra en stående överföring till Lysas bank (Danske Bank) från din egen bank och skriva din unika kod för ditt ISK hos dem i “Meddelande till mottagaren”. Det som händer då är att när de fått in pengarna investeras de bankdagen efter enligt den fördelning du har på just det kontot. Varje konto du skapar hos dem får ett eget unikt nummer som du kan ange i “Meddelande till mottagaren”. På så sätt kan du själv automatisera sparande med olika risknivå. Det finns ingen på marknaden som kan ge den flexibiliteten. Lägg din buffert (pengar som INTE ska vara på ISK/börsen) hos SBAB med stående överföring varje månad så har du den bästa kombon av sparande och investerande. Fördelen med SBAB är att de har riktiga bankkonton och inte bankgiro med OCR-nummer vilket innebär att du kan skapa EN stående överföring till SBAB hos din internetbank som maler på månad ut och månad in. SBAB ger nu 0,60% i ränta.

Om du sen i Lysa vill öka risken till t.ex. 80/20 är det bara att ändra själv så ombalanserar de och sköter resten, tar en minut.

Om du vill ligga kvar hos Avanza/Nordnet finns ett alternativ. Lägg 300:- i LF Global indexnära (60% av 500:-) och 200:- i Spiltan Räntefond Sverige (40% av 500:-). Du har en bra nybörjarportfölj tills du kan spara 1000:- kronor i månaden.

By the way… Om jag visste vad jag vet idag när jag var 26 år hade jag haft mer än en miljon, och säkert mer än två miljoner också, så håll fast vid principen att investera, snälla! 10% av din nettolön är ditt att behålla. Lägg tid på att läsa alla Jans artiklar och lyssna på hans och Carolines poddar. Om rubriken ibland låter knepig eller ointressant så är den inte det. Lyssna t.ex. på deras podd “Rikaste manen i Babylon”, riktigt bra och väcker många tankar. Lyssna också på genomgången av fonder för 2018 med mera. Finns många timmar att plöja igenom.

STORT lycka till!

/Fredrik

 

Tack så mycket för ditt utförliga och bra svar! Kanske är värt att skaffa Lysa alltså. Buffertsparande har jag på Svea 0,75 % i ränta (samt en del på 1,05 % låst kapitalkonto), dock ej stående överföring varje månad.

Några följdfrågor:

  • Om jag vill ha kvar Avanza och lägga 500 kr i månaden på nybörjarportföljen. Är det bättre att lägga 60 % LF Global indexnära och 40 % Spiltan Räntefond Sverige, eller enligt portföljen med fyra fonder; 30 % LF Global indexnära, 30 % SPP Aktiefond Global A, 30 % Spiltan Räntefond Sverige och 10 % AMF Räntefond lång?
  • Dock skulle jag nog kunna lägga mer pengar i månaden på fonder… Om jag vill investera totalt 2000 kr i månaden i ett långsiktigt och relativt riskfritt sparande, rekommenderar du/ni att jag lägger 1000 kr i nybörjarportföljen och 1000 kr i globala barnportföljen, eller enligt någon annan fördelning?
  • Hur ska jag fördela pengarna om jag istället vill spara 1500 kr totalt?

Funderar lite över hur mycket jag har råd att månadssparande i fonder, då jag fortfarande är student, i relation till vad jag bör lägga undan på buffert/sparkonto. Har som mål att kunna köpa bostadsrätt inom 2-3 år (och har ca 160 000 kr på sparkonto i dagsläget).