Och sen då?

Hej! Jag har sparat i ca: 3 år med hjälp av “nybörjarportföljen”. Har läst många artiklar här under dessa åren och har lite funderingar jag hoppas kunna få svar på.

  • I början av mitt sparande hade jag ca: 60 000 kronor och insåg att nybörjarportföljen var en bra start för den summan och även min tänkta sparhorisont. Nu har jag ett sparande på ca 380 000 kr. I rekommendationerna läste jag att denna portföljen är bra upp till 200 000 kr. Men varför då? Vad bör man då göra i en situation där man går över denna summan? Ska man börja om från början eller vad är tanken?
 
  • Ytterligare en fundering är just kring sparhorisonten. Enligt artikeln om denna portföljen är tidsramen 4-6 år. Men vad sker efter detta? Vad är strategin då när dessa 6 åren har passerat?
 
  • Personligen ligger mitt sparande på ca 380 000 kr i portföljen och har buffert på ca: 40 000 i ett enkelt bakkonto.Inom det närmsta 3 åren planeras inget bostadsköp eftersom jag bor hemma och planerar endast hyresrätt inom denna tiden. Jag har ett heltidsjobb och kan spara undan ca 5000-10000 varje månad. Vad hade ni rekommenderat att jag skulle göra? Eller hur hade ni placerat detta sparandet?
Som du/ni som läser detta kanske detta är en vanlig fundering som man kanske har så skulle vara jättesnällt om någon har en förklaring eller kunskap om detta.

Hej Alexander!

Ska försöka svara på dina frågor här under:

  1. Jag skulle anse att nybörjarportföljen fungerar oberoende vilken summa. Däremot om tidshorisonten är längre än vad som rekommenderas i denna portföljen så är risken för låg, du får därför mindre avkastning på pengarna. Om tidshorisonten är längre än 10 år så rekommenderas en 100/0 eller 90/10 portfölj om du vill ha en liten krockkudde (Aktiefonder/räntefonder).
  2. Ingenting sker efter detta, tanken med detta är som jag skrev ovan, om du skulle ha längre tidshorisont så ska du höja risken med mer aktiefonder i portföljen.
  3. Väldigt svårt då du inte skriver någon tidshorisont på pengarna då detta bestämmer vilken risk du skulle kunna vara villig att ta utan att förlora pengar. Jag tycker att du ska lyssna på denna podden om "4 hinkar-strategin", så du kan bygga upp ditt sparande i en struktur: https://www.youtube.com/watch?v=EfHZd58cS_s Den passiva hinken tycker jag passar bra att påbörja för dig med månadssparandet, en högrisk-portfölj med 100/0 eller 90/10 mot pensionen.
Hoppas detta svarar på dina frågor, återkom gärna med hur lång din tidshorisont är enligt punkt 3, så kan jag försöka hjälpa dig mer!

Hej, Tack så mycket för snabbt svar, och nu förstår jag klarare hur det fungerar och tanken bakom detta.

När det gäller min tredje fråga är tanken att ha ett sparande för pension (dvs. om ca 45 år) och förstår då tanken kring 100/0 eller 90/10.

Min tanke med mitt sparande är att kunna spara i ca: 5-10 år som ett stabilt “långsiktigt sparande”.
Samtidigt kanske du förstår dilemmat med att jag är 22 år och precis skaffat jobb under tiden jag bor hos mina föräldrar. Lite svårt att veta när just man skulle kunna tänkas behöva pengarna.

Kan man bygga upp två olika sparande t.ex. en med 5-10 års sparhorisont och en för 2-5 år?

Tanken är att sparandet ska vara över 5 år. Självklart är det svårt att veta när man är 22 och bor hos sina föräldrar. Är det så att man kan ha två separata portföljer varav den ena är mellan 3-5 och den andra 5-10 år?

Hej Alexander!

Jag tycker att du ska lyssna på podd avsnitten Jan har gjort om “fyra-hinkar-strategin”, denna förklarar hur du kan lägga upp ditt sparande för att kunna ha tillgängliga pengar i olika tidshorisonter.

https://www.youtube.com/watch?v=EfHZd58cS_s