Sparhorisont på över 10 år - ingen mellanriskhink?

Hej,

Jag är snart 27 år och har sparat ett par år men har nu det senaste verkligen tagit en aktiv roll i mitt sparande då jag börjar tjäna mer pengar. Mitt stora mål är att bli ekonomiskt oberoende och kunna gå i pension så tidigt som möjligt.

Jag började placera mina pengar enligt 4 hinkar principen. Just nu har jag fyllt min buffert till önskad nivå och jobbar på att fylla de andra hinkarna. Just nu har jag ungefär ca 100 000kr totalt placerat i mellanriskhinken och passiva-hinken med ungefär 60% av pengarna i mellanriskhinken. Jag har en ganska lång sparhorisont, omkring 20 år.

När jag lyssnar på avsnitt 89 säger Jan att han man en sparhorisont på över 5-10 år ska man välja 90-10 principen och inte 60-40 principen (mellanriskhinken/nybörjarportföljen) som avsnittet handlar om.

Hur ska jag tänka? Borde jag skippa att spara enligt mellanriskhink-principen (60-40) och lägga allt i min globala portfölj så länge jag har en sparhorisont på mer än 10 år?Väldigt tacksam för svar!

När sparhorisonten är 5-10 år är 60/40 portföljen att föredra (90% aktier på fem års sikt innebär alldeles för hög risk). Men man ska inte ha några hinkar bara för principens skull, de ska ha ett klart och tydligt syfte. Mellanriskhinken är till för alla större köp och resor på 5-10 års sikt (vad annars?). Så, nu får uppskatta själv hur stor mellanriskhink du behöver.

Skulle säga att mellanrisk även är till för att täcka utgifter om någon händer i livet, t.ex om du blir av med jobbet så ska den täcka 3-7år av utgifter. Detta för att du inte ska behöva nalla på din passiva portfölj om du skulle bli arbetslös i en längre period. Det är huvudsyftet enligt mig iaf.

Läs gärna “Fyra-Hinkar-Strategin”!

Jag gjorde nog det klassiska misstaget genom att utgå från min egen livssituation. Försöker komma ihåg nästa gång.

Hej!
Tack för era tydliga svar! Jag stirrar mig lätt lite blind på att det långsiktiga sparandet för att jag just nu har ett väldigt tryggt liv med fast anställning och äger mitt boende. Men som du säger är det ofta ganska viktigt kanske att ha en mellanrisk hink för oförutsägbara större händelser.

Krävs lite fundering!

Tack för era svar!