Hjälp med 4 hinkar strategin

Hej!

Vill börja med att detta är en fantastik bra och lärorik blogg detta. Jag har nyligen läst och tagit del av fyra-hinkar-principen. I dagsläget har jag och min fru endast bufferthink och passiv hink. VI är 34 och 42 år och bor i hyresrätt.

Våran buffert ser ut så här:

Oförutsedda utgifter ca 80 000:- Utöver det har vi konto för våra hundar, matkonto, bilkonto där vi spara för service och ett nöjeskonto. Sen har vi lite målsparande så som kontantinsats till hus eller bostadsrätt och resa. Vet ej om målsparande räknas in i bufferthinken?

Vi har båda inkomstförsäkring via våra a-kassa så jag tro våran buffert ser bra ut.

Sen har vi passiva hinken. Vi bägge har tjänstepension via våra jobb. Sen har vi våra privata pensionsparanden. Min fru spara ca 1000:-/mån på en kapitalförsäkring och till en IPS där hon har ca 140 000:- sammanlagt. Där ska vi ändrar så hon har ett sparande till ett ISK konto med den Globala barnportfölj principen eller eventuellt Lysa. Själv spara jag ca 3000:-/mån på ett ISK konto med en 100/0 portfölj med indexfonder. Har en gammal IPS som jag inte spara i längre. Går det att få ut dom pengarna från IPS och flytta dom till ISK i stället? Sammanlagt har jag ca 160 000:-

Någon mellanriskhink har vi inte och här känner jag mig lite vilsen hur vi ska göra. Enligt principen ska man väl fylla mellanriskhinken först och sen fortsätta med den passiva. Egentligen skulle vi har 320 000:- i mellanriskhinken om jag räknat rätt (80 000*4). Skulle ju kunna göra om våra privata pensionsparande till mellanriskhink men samtidigt känner vi att vi vill spara till pension så vi har någonlunda till pensionen. Skulle man kunna starta upp en mellanriskhink nu och börja spara i den och pensionen? Kanske dela upp sparandet månadsvis. Syftet för våran del med mellanriskhink skulle vara att fylla upp bufferten när det behövs och kanske nåt målsparande som är längre än 4 år.

Skulle vilja höra era åsikter och kanske om ni har nåt förslag får ni gärna göra det. Förstår att det svårt och svara hur man ska göra det mesta beror ju på livssituation o.s.v.

Mvh Daniel

 

 

Hej!

Jag är faktiskt skeptisk till ”4 hinkar” och framförallt är det mellanriskhinken jag har svårt att förstå, men även storleken på bufferten.

Visst är det bra att ha en buffert, men jag tycker inte den behöver vara stor nog att täcka upp extrema händelser; om man blir arbetslös en längre period får man väl ta av det långsiktiga sparandet, om man inte kan dra ner på utgifterna.

Mellanriskhinken har jag svårt att se vitsen med, om man har någon kommande utgift på halvlång sikt kanske man kan ha ett sådant konto, men annars tycker jag att det är enklare att dela upp rakt av mellan kort sikt (buffert och målsparande, t.ex. semester eller renovering) och lång sikt. Själv har jag det kortsiktiga på bankkonto och 100 % aktier på det långsiktiga.

I det långsiktiga går det bra att ha en lekhink om man vill det, men själv har jag det inte uppdelat på olika konton.

Så jag tycker inte att du behöver införa någon mellanriskhink om du inte själv ser någon nytta med det. ”4 hinkar” är ett sätt att sköta sitt sparande, men det är inte det enda.

 

Alla tycker att det är inte så roligt att plocka större summor från en långtidsportfölj med 100% aktier när dess värde har sjunkit med 50%, men där kan vi förstås vara väldigt olika. :wink:

Tack Lukas för ditt svar! Men jag håller nog med Tale att det inte är så kul och ta från långtidsportföljen vid akuta lägen. Förstår att det är ett sätt att strukturera sin ekonomi men jag gillar själva strategin.
Men funkar det att börja med en mellanriskhink nu även att man enligt principen ska börja med mellanhink och sen den passiva? För i nuläget spara vi ju enligt ovan och där vi då har mer pengar i den passiva.