Tänkt rätt angående 4-hinkar strategin?

Har läst och följt denna blogg under ett tag nu och har lite funderingar på om jag tänkt rätt angående 4-hinkar strategin.

I dagsläget så har jag ca 40 000 kr på mitt Swedbank-konto för diverse löpande utgifter. Här ifrån betalas alla räkningar och hyra.

Sedan har jag 50 000 kr i buffert hos Avanza på Sparkonto+ Collector till 0,75 % ränta.

För att inte ha allt för stor buffert har jag 30 000 kr i vad jag kallar “låg-mellanrisk hink” i form av en 40/60 portfölj. 40% Avanza Global resten räntor i form av Spiltan Räntefond Sverige och AMF räntefond lång.

Därtill månadssparar jag 3000 kr i en så kallad passiv hink där jag just nu har ca 120 000 kr. Har ingen aktiv lekhink men känns inte som jag behöver ha det.

Har jag tänkt rätt angående 4 hinkar-strategin eller skulle ni omfördela något?

Uppskattar synpunkter!

Jag bestämde mig ganska fort för att använda 4-hinkarstrategin, men det tog ett tag innan jag räknat ut hur mycket jag borde ha i varje hink.

Som jag har räknat borde du ha en större andel i mellanrisken, eller ha som mål att fylla den till en viss nivå. Men det viktiga är nog att ha ett system: att såhär mycket ska finnas i denna hink och om det inte gör det så ska jag göra såhär.

Som P.B skriver så kanske du borde ha en lite större mellanrisk? Eller vad är tanken för dig att den ska användas till?

Det är just när du vet vad hinkarna bör användas till som du kan ta beslut för vilken risk du vill ta i varje hink.

Så mitt tips är just att komma på vad du ska använda hinkarna till och sedan börja se vad du vill ha för risk i varje portfölj!

Jag har ingen direkt plan med min mellanrisk-hink utan bestämde mig för att lägga 30 000 kr i en 40/60 portfölj för att inte ha allt i buffert. Hade ju 80 000 på Sparkonto+ Collector innan. Jag har ju även 40 000 på min vanliga konto som täcker utgifter som hyra och räkningar. Eftersom jag bor i bostadsrätt med min sambo känns det inte som jag heller behöver ha en överdrivet stor buffert. Vet inte om jag bara ska lägga de 30 000 i min passiva hink? Är aningen konfunderad.

Enligt Fyra Hinkar Strategin så ska mellanriskhinken täcka upp alla utgifter i några år framöver om du blir långtidssjukskriven eller arbetslös, detta för att du inge ska behöva plocka från din pension/passiva portfölj.

Det känns som att du saknar den hinken om du vill följa ”Fyra Hinkar Strategin”.

Tycker inte du behöver större buffert, räcker nog bra med 40 000kr.

Anledningen till att jag skapade den hinken var för att jag inte ville ha hela 80 000 kr i buffert, bor i bostadsrätt och tror inte att jag behöver så mkt. Så skapade en ny hink (låg-mellanrisk) med 30 000 i för att om mot förmodan bufferten skulle ta slut att enkelt kunna plocka därifrån. Så enbart därför egentligen. Annars har jag ju mitt normala sparande med fokus på indexfonder och bra avkastning över en lång tidsperiod.

Din buffert på 50000 hos Collector känns rimlig. Men om din vardagsekonomi går ihop utan bekymmer så anser jag att du kan flytta merparten av dina 40000 på ditt Swedbank konto till din låg/mellanrisk hink. Om det krisar kan du väl föra över från Collector inom ett par bankdagar. Sen tycker jag att du kanske ska fortsätta fylla på låg/mellanrisk hinken mer än din passiva hink. Av de 3000 du månadsparar så kanske 2500 till låg/mellanrisk och 500 till den passiva.