Fördelning av sparande

Trodde jag fattat det där med 4-hinkar principen. Men när jag läser olika inlägg blir jag osäkra igen. Jag trodde det är så här. Buffert har jag på sparkonto med lite ränta, mellanrisk sparar jag den större delen av mina sparpengar för att komma upp i den summan som är uträknad för att klara sig i 4-5 år. Sedan en mindre del i långsiktiga portföljen och ännu mindre i lek. När jag läser här så verkar många spara merparten av pengarna i långsiktig 90/10 portfölj?

???

Hej!

Ja, det beror nog på att det inte finns ett sätt som är rätt för alla. Fyra hinkar är, liksom Rika Tillsammansportföljen, strategier med ganska låg risk. De bygger på att man inte ska riskera att förlora en så stor del av sitt sparkapital att man drabbas av några allvarligare konsekvenser.

Själv tycker jag att Fyra hinkar är ett något tillkrånglat sätt att utföra mental bokföring. Slår man ihop de fyra hinkarna kommer man få en fördelning aktier/räntor som visar risknivån. Då kan man istället ha enbart en hink med den fördelningen så blir resultatet detsamma.

En kritik mot lågrisktänkandet är att någon som börjar spara från noll kommer behöva spara jättelänge för att fylla hink 1, för att inte tala om hink 2. Det innebär att värdefull tid förloras, och tid är en extremt viktig faktor i det hela. Och den som inte har något större kapital har faktiskt inte så mycket att förlora, så utöver en buffert för de mest akuta utgifterna tycker jag att man i det läget kan ha en högre risk.

Det är lite om mina tankar om det hela.

Ja dessa tankar har jag oxå, att det kommer ta mig lång tid att fylla mellanrisk-hinken. Är 47 år och tänker att jag först och främst vill bygga upp ett kapital till pensionen.

Hej Camilla!

Du kan isåfall fylla på passiva och mellantiden samtidigt, när väl mellanrisken är full så åker allt sparande till den passiva.
Den passiva kommer tillslut att bli ditt stora sparande och kapital.