Hur bör jag investera som 18-åring med ett 5 års-perspektiv?

Hej!

Jag hade tänkt börja investera på börsen. Jag har en likviditet på ca 80 000 kr, som jag gärna går all-in med, och tänkte månadsspara ca 3500 kr varje månad. Jag fyller snart 18 år och har, så vitt jag känner, två perspektiv, ett 3 - 5 år och ett 10 - 15 års-perspektiv. Enligt min research så verkar den globala barnportföljen med 90/10 som en bra idé för det längre perspektivet, men jag är lite kluven på det kortare. Nybörjarportföljen med 60/40 känns alltför trygg med tanke på min ålder och situation. 70/30 känns som en bra grund, men jag har svårt att avgöra - speciellt med tanke på det skakiga läget på börsen.

Frågor:

  • Är 3 - 5 år en bra period för 70/30? Om nej, vad hade passat bättre?
  • Passar 90/10 för 10 - 15 års-perspektivet? Om inte, finns det något du kan rekommendera istället?
  • Bör jag månadsspara mer i någon del eller dela upp det 50/50?
  • Jag funderar på att använda fondbotten Lysa för båda, finns det några negativa aspekter som jag bör se upp med?
  • Låter det mest sunt att investera en majoritet av min likviditet i det långa eller korta perspektivet? För mig så känns det mest logiska att lägga in en majoritet, säg 60 000 kr, i det kortare 3 - 5 års- perspektivet då det är de pengarna som jag faktiskt kommer att använda mig av inom en "snar" framtid för att, troligtvis, fixa kontantinsatsen till en lägenhet.
Tacksam för alla svar och synpunkter!

Vänliga hälsningar,

Alexander

Hej Alexander!

  • 70/30 är för aggressivt i min smak för en tidshorisont på 3-5 år, även Nybörjarportföljen med en 60/40 är för aggressivt. Jag skulle säga 10% i aktiefonder per år du kan avvara pengarna som en bra måttstock!
  • Absolut, samma där att när du kommer ned under 9 år kvar så kan du börja balansera om mot 10% mera räntefonder för varje år.
  • Beror helt på hur mycket pengar du behöver till ditt kortsiktiga sparande på 3-5 år, vad är målet med detta sparandet?
  • Kör på, Lysa funkar utmärkt!
  • Samma här, hur mycket pengar behöver du i ditt kortsiktiga? Lägg det du känner är rimligt där och resterande i den långa.
Förstår att du känner dig riskbenägen, men risk och tidshorisont är väldigt viktigt att verkligen ha koll på. Det är väldigt lätt att råka placera fel och en större del av portföljen försvinner samtidigt som du behöver pengarna.

Hoppas detta hjälpte något!

Tack Robin för ditt svar! Jag ber om ursäkt för att min respons har dröjt.

I det kortsiktiga så behöver jag pengar till grundplåten för en lägenhet, så gärna uppemot 400 000 kr.

Ditt svar hjälpte verkligen, tack!