Ombalansering - köp och sälj

Hej

Rika tillsammans portföljen ska ju balanseras om en gång per år men på shareville så köper och säljer ni både i mars och juni. Hur ska man förhålla sig till dessa köp och sälj om man inte vet hur många procent av portföljen som köps eller säljs?

Jag har exakt samma fråga. Tydligen ingen i communityn som svarar! Är det någon som vet hur man gör så att Bolmeson svarar på den?

Tack för snabbt svar! men jag litar på Jan och vill följa hans köp/sälj i portföljen.
/Kenneth

Förlita er inte för mycket på bolmeson. Då är det bättre ni kör lysa. Kopierar ni jans portföljer, som är mycket bra, ombalanserar ni en gång per år. Vad han gör och inte gör behöver ni inte bry er om.

ombalanseringen betyder att ni försöker återgå till de % som portföljen var tänkt att vara från början.

Tex 60% aktie 40% ränta.

Sen inom aktiedelen X% globalfond. X% Sverigefond. Vad ni nu har.

 

ombalansering behöver inte ske med sälj ihäller utan du kan ombalansera under en 6 mån period tex genom att ”köpa ikapp” det som ligger efter.

dvs om vi har en period när aktierna går väldigt starkt så köp vara räntor för hela slanten den perioden. Så länge aktiedelen inte rusar bortom kontroll. Dvs så att du får mer risk än du vill ha.

Hoppas det hjälpte lite iaf

 

Det spelar väl inte så mycket en roll vad som köptes och för vilket belopp… visst är ni väl fria att investera själva lite också under årets gång när ni har pengar tillgängliga och kanske inte Jan? Och när det händer behöver han inte heller veta vad ni har gjort för att hålla saker 100% synkade mellan samtliga portföljer.

Viktigast är väl att nybörjarportföljen i grunden är en mycket gedigen portfölj. Det räcker med att följa principerna bakom den och att man ombalanserar minst en gång om året enligt den ursprungliga fördelningen. Eller så kan portföljen anpassas efter Jans portfölj-uppdatering som bruka komma en gång om året också… när det möjligen byts ut några fonder och viktas om lite.