Ombalansering samt ändring från Nybörjar till Barnportfölj - feedback tack

Hej! Tänkte om det finns någon vänlig själ som vill titta på min ombalansering. Har utgått från Jans nya Globala barnportfölj men med en lite egen touch. Har tidigare bara kopierat rakt av men jag tänkte för första gången peta lite själv. Är det någon fond som ni tycker är lite kaka på kaka eller liknande? Dessutom har jag en fråga kring guldposten i portföljen. Den tidigare Pacific Precoius har gått rätt bra och undrar om jag ska behålla eller byta till Guld Ava. Jag vet mycket väl att det enklaste är att kopiera Jans alternativt köra på robot men tycker det ändå är roligt att dona med detta.
Länsförsäkringar global indexnära 40%
Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 10%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 7,5%
Seb Sverige Indexfond 7,5%
Handelsbanken Gl Småbolag 5%
Swedbank Robur Ny teknik 5%
Spiltan Räntefond 10%
”Guld” 10%
Ska jag fortsätta med Pacific Precoius A eller köpa Guld Ava som Jan rekommenderar i ombalanseringen?

Fördelningen ser bra ut men du saknar 5%. Jag hade investerat dessa i din globala indexfond och uttöka dess innehav då du redan har en hög exponering mot den svenska marknaden.

Angående din fråga om guld, det beror på varför du investerar i guld. Om ditt mål är att få en ren guldexponering som Jan rekommenderar så är Pacific Precious A ett dåligt val då fonden bara investerar cirka 30% i guld. Resten är i andra ädelmetaller och gruvbolag.

Fondförvaltaren Erik Strand planerar att starta en guldfond men tills dess så är GULD AVA det bästa alternativet om du vill handla på Avanza. Kom ihåg att du inte behöver betala courtage om du handlar för mer än 1000 kr åt gången.

Tusen tack för din feedback!