Påverkar en uppdelning av portföljen mellan Avanza och Nordnet portföljens prestanda?

Hej, tack för en superbra blogg samt podd!

Jag har nyligen påbörjat mitt sparande i en portfölj inspirerad av både Ray Dalios “All Weather”-portfölj samt Rika Tillsammans-portföljen. Hittills har jag använt Avanza där jag investerat 52,5% av portföljen i olika tillgångar (aktier, mellanlånga räntor samt råvaror). Men precis som ni diskuterat i podden så har jag stött på problem med att köpa andra tillgångar som portföljen kräver, tänker i synnerhet på iShares 20+ Year Treasury Bond ETF samt ETFS Physical Swiss Gold (GZUR). Dessa tillgångar motsvarar 47,5% av “All Weather”-portföljen.

Min fråga blir således, påverkas portföljens prestanda (utdelning, skatt m.m) om portföljen delas upp så att 52,5% (aktier, mellanlånga räntor och råvaror) investeras i ett ISK-konto hos Avanza medan resterande 47,5% (långa räntor och guld) placeras i ett annat ISK-konto hos Nordnet? Eller bör jag flytta över samtliga tillgångar till Nordnet och ha hela portföljen där istället?

Därtill undrar jag om någon vänlig själ sitter inne på en bra filosofi för att månadsspara i ovanstående, börsnoterade fonder (iShares och GZUR). Guld är ju förhållandevis dyrt att köpa men innehåller samtidigt enbart 7,5% av “All Weather”-portföljens totala värde. Då jag endast månadssparar 2000-4000 kr så har jag inte råd att köpa guld varje månad. Hur kan jag rent strategiskt gå tillväga för att fortfarande ha en portfölj där guld utgör ca. 7,5%? Är det vettigt att köpa mer guld ena månaden (säg 12% av portföljens totala värde) för att nästa månad inte köpa något alls och därigenom göra en omfördelning? Tacksam för förslag!

Bästa hälsningar,
Gustav

 

 

 

Hej Gustav!

Det är exakt det som är problemet med den typen av portföljer och månadssparande, oftast går det inte att månadsspara i alla tillgångar varje månad eftersom dom har ett väldigt dyrt inköpsvärde samt ett väldigt hört courtage för köp!

Tycker det låter som en bra idé att köpa en tillgång ibland och sedan nästa månad köpa något annat! Man måste inte köpa alla varje månad.

100 procent är alltid 100 procent . Om du fördelar ditt sparande med två fonder på 52.5 respektive 47.5 procent så spelar detta ingen roll. Du kan exempelvis ha 10 fonder med 10 procent vardera, avkastningen blir densamma ändå!

Flytta allt till Nordnet alternativt vänta och se om Avanza börjar erbjuda samma fonder som Nordnet, men att dela upp det på både Avanza och Nordnet är ju bara helt meningslöst. Dels för att det krånglar till det hela och dels för den extra beskattningen vid varje ombalansering.

Med så liten summa att köpa för varje månad kommer courtaget att äta upp en stor del av köpesumman. Du borde definitivt månadsspara i någon annan fond, tex en råvarufond och köpa guld efter att du sparat ihop en summa.

Hej igen!

tack Robin, Nestor och Havde för bra svar!

Havde: Vad är det för extra beskattningen du åsyftar vid ombalansering? Beror inte det på vilken ombalanseringsstrategi man tillämpar? Tänker om det är skillnad om man vid en årlig ombalansering väljer att sälja samtliga tillgångar för att sedan köpa om tillgångarna i rätt proportioner - kontra att månadsvis köpa olika mycket av respektive tillgång för att nå/upprätthålla önskad balans.

För tillfället sparar jag 7,5% av portföljen i en råvarufond som inte är börsnoterad, så den är toppen att månadsspara i. Den är dock inte exponerad mot guld, men är inne på din linje att köpa guld vid tillfälle. Om inte annat, något tips på en guldfond som inte är börsnoterad?

Jag tänkte om du tex. säljer något hos Nordnet och köper för det hos Avanza men det var inte det starkaste argumentet direkt :slight_smile:

Jaha, okej jag förstår. Det är ändå en bra poäng att ha i bakhuvudet. Min tanke var nog emellertid att vid ombalansering/försäljning av tillgångar på Avanza att köpa fler tillgångar på Avanza och vice versa med Nordnet :slight_smile: