Ung småsparare söker er åsikt

Hej!

Är 23år och har precis börjat spara på börsen via Avanza, eller ja spara överhuvudtaget efter mycket resande och äventyr. Har tänkt spara i 3-4 former och skulle vara tacksam för synpunkter kring mitt sparande. Jag har inkomst på mellan 20-25k netto (bonusar påverkar) och de enda fasta utgifterna är varmhyra på 6600kr och mobilabonnemang på 100kr.

Hink 1:
13k på mitt personkonto efter hyra som ska till mat och konsumtion. All överskott som blir över läggs i nästa hink. Det brukar bli 2-5k över.

Hink 2: Startkapital – 5000kr
Ett rörligt sparkonto på Qliro med ränta på 0,8% som kapitaliseras vid månadsskiftet. Ca 2-5k som ska sparas. När summan nått ca 40k, kommer jag låsa de pengarna i någon form mot högre ränta.

Hink 3: Mellanrisk-portfölj 60/40, 4-7år
500kr/mån

Avanza Global - 50%
Avanza Europa - 5%
Avanza Emerging Markets - 5%

AMF räntefond lång - 15%
AMF räntefond mix - 15%
Splitan räntefond Sverige - 10%

Kommentar:
Mycket låg förvaltningsavgift på denna portfölj, väljer att gå på Avanzas billiga fonder till skillnad från de lite dyrare som jag innehar i högrisk-portföljen. Det har varit en fråga som jag klurat mycket på. Avanzas fonder är billigare än de nedanstående och ska i princip vara identiska trots det visar fonderna i nästa portfölj bättre avkastning i nästan alla avseenden. Har valt på detta sätt så att jag själv får följa utvecklingen i bägge portföljerna, blir med sannolikhet en identisk utveckling.

Hink 4: högrisk-portfölj 90/10, 10+år

Länsförsäkringar Global Indexnära – 70%
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A – 10%
Swedbank Robur Access Asien – 10%

AMF räntefond mix - 5%
Splitan räntefond Sverige - 5%

Kommentar:
Jag vet att Swedbank Asien och LF Tillväxt är lite kaka på kaka, skillnaden är att LF tillväxt även inkluderar länder utanför Asien som Latinamerika, Saudi, Sydafrika osv. Men jag personligen tror att den asiatiska marknaden under 20-talet kommer fortsätta utvecklas och konkurrera i högre utsträckning med jänkarna således mycket Asien. Nu har jag helt utelämnat Sverige i både mellanriskportföljen och högriskportföljen men har en annan idé.

”Hink 5”:

Investera 1 aktie i Investor varje månad (486kr idag). Investor likt övriga investmentbolag enligt majoriteten av artiklar och bloggar jag läst visar en bättre avkastning till en lägre avgift gentemot Sverigefonderna. Det ger mig även möjligheten att lära mig mer gällande utdelning osv.

Kommentar: Med denna hink sparar jag sammanlagt 2000kr på börsen. Den sammanlagda andelen aktier bli 85% aktier och räntor 15%.
Av andelen aktier kommer Investor motsvara ca 30% vilket är ungefär hur stor andel jag skulle ha placerat i en sverigefond annars. Nackdelen här blir att det som investeras i Investor är tänkt till bägge portföljerna, men det är mer av en formalitet och har ingen betydelse i min värld.

Kommer även ha ”Hink 6”
Som blir en lekhink, där jag investerar ca 200kr varje månad i ”roliga” aktier.

Är detta en hållbar lösning? Har velat fram och tillbaka mycket huruvida jag ska göra plats för guld, men fanns inga bra lösningar på Avanza vilket skulle tvinga mig till Nordnet, något jag vill undvika och dessutom har jag ett ganska litet startkapital vilket gör det mer besvärligt för investering i guld till en början.

 

Tacksam för svar

Gällande din fundering om guld finns det ju numera flera alternativ på Avanza. Typ:
WisdomTree Physical Swiss Gold, Xetra Gold, Amundi, Avanzas egna med flera.
Jag gör så att jag månadssparar i hutlöst dyra Pacific Precious, men när värdet når upp till kanske en tusenlapp eller två så säljer jag och köper certifikat istället. Hittills har det varit Avanzas egna tracker, men nästa gång tänker jag nog köra något annat. Inte satt mig in ordentligt gällande skillnaderna mellan de olika alternativen.

Eftersom värdet på min Pacific Precious-fond ligger på kanske 1 000 sek i genomsnitt så blir min avgift till dem inte mer än typ två kronor i månaden, och det kan jag leva med :slight_smile:

 

 

Både WisdomTree Physical Swiss Gold & Xetra Gold handlas på den tyska marknaden, innebär väl högre courtage när man handlar för tyska börsen? Dessutom kostar exmpelvis WisdomTree ca 150€ vilket är för högt om man jämför med vad mitt startkapital och månadssparande ser ut. Även Xetra är för dyrt med tanke på att guld ska motsvara 5-10% av min totala portfölj.

Jag skippar nog guld inledningsvis, är lite överkurs för någon som är ny. Dessutom är spontana känslan att guld kan enkelt bli övervärderad under stunder av osäkerhet såsom nu under corona-tider. Alla hoppar ju på guldtåget nu och väntar hellre tills i höst innan jag tar in guld i portföljen.

Tack för synpunkten, vad tror du annars om mina två portföljer samt att välja Investor framför sverigefonder?

Gällande guld:

Min poäng var att du behöver inte månadsspara 150€ i guld, utan du kan månadsspara i guldfonden Pacific Precious. När fonden nått ett tillräckligt stort värde för att köpa andel(ar) i WisdomTree, Xtra eller vad du nu bestämmer dig för, så gör du det. Om du nu vill ha guld alltså. Se mitt förslag inte som en rekommendation att köpa guld, utan som ett förslag på en praktisk lösning på hur månadssparande i guld kan gå till rent tekniskt, utan att behöva lägga några större summor på Pacific Precious.

Gällande resten:

Du verkar ju ha tänkt till, och läs nedanstående inte som en rekommendation att göra på ett annat sätt, men kanske att det kan inspirera till att se det ur ett annat perspektiv.

Jag praktiserar inte fyra hinkars-principen, men att endast köpa Investor, känns inte det som en onödig risk? Finns ju andra investmentbolag. En annan idé är att identifiera några investmentbolag som du tror på långsiktigt, sedan titta på http://www.ibindex.se/ibi/#/index och köpa det av dessa bolag som för tillfället ger mest rabatt. Lundberg och Latour är exempelvis dyra, medan Investor och Kinnevik är billigare. Har du ett antal olika investmentbolag får du dessutom utdelning oftare, vilket åtminstone jag personligen gillar (men det handlar ju mycket om tycke och smak).

Jag tycker inte att “hink” och “konto” är samma sak. En hink kan innehåller flera konton. Det handlar snarare om att gruppera utifrån risk och tidshorisont. Dina hinkar 5 och 6 är vad jag skulle kalla för “Lekhinken” i fyra-hinkar-modellen.

Vad är hink 2 för något? Bufferthinken? Eller är det ett målsparande? Det är en dålig idé att låsa din buffert eftersom hela poängen är att den ska finnas tillgänglig med kort varsel när det krisar.

Investor kan såklart gå i konkurs men du har redan gjort klart din åsikt i den frågan.

Ser genomtänkt ut tycker jag. Bra jobbat!

Ja, jag köper det, blev lite fel resonerat av mig. Snarare så att jag kommer ha:
Personkonto - max 13k
Buffert = Rörlig sparkonto på Qliro, 20-30k
Mellanrisk - 60/40-portföljen, samt eventuellt ett låst sparkonto om överskottet från tidigare “konton” blir för stora.
Högrisk - 90/10-portföljen
Lekhink - 200kr för småaktier

(I mitt huvud ligger aktierna i Investor både i mellanrisk och högrisk och inte lekhink, men kanske skulle behöva en tydligare distinktion?).

Investor kan ju självklart även de gå i konkurs men känns extremt osannolikt, de är stabila och känns som att Wallenbergarna lyckas överleva allt. Skulle de mot all förmodan gå i konkurs skulle sverigefonderna också gå åt helvete. Hur dumt på en skala 1 till 10 tycker du det är att välja Investor framför exempelvis Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller SEB sverige index?

Det där ser bra ut! Ja, Investor verkar du ha i flera hinkar och det är OK. Jag har inga sverigefonder alls så du ska inte lyssna på vad jag tycker i den frågan. “Stock picking” är ointressant för mig, jag har allt mitt börssparande i globalindex så slipper jag tänka på sånt.