Pensionsspara jämställt

Jag och min sambo ska börja pensionsspara och eftersom hon har gått ner i arbetstid för att ta hand om vårat gemensamma barn har vi bestämt att ha ett lite större privat sparande till henne, för att kompensera för att hon inte tjänar in lika mycket pension.

Frågan är… hur räknar vi ut hur mycket mer vi ska spara till henne för att det ska motsvara tappet som blir när hon går ner i arbetstid?

Hej Pelle,

Jag och min fru hade en lång diskussion om din fråga i veckans video/podd om frågor och svar på bloggen. Kolla gärna när det kommer om ett par dagar (söndag om jag hinner).

Men i korthet så skulle jag säga att räkna med att man sätter av 18 procent innan skatt till pension. Så då blir det mer eller mindre en räkneövning (om än en klurig sådan). Notera dock att man får pension under tiden man tar ut föräldrapenning.

Pensionsmyndigheten har några räknexempel här.

Jag skulle dock säga att det nästan är viktigare att se till att spara till pengamaskinen jämställt. Gör man det bra över många år kan det bli minst lika mycket pengar om inte mer än pensionen. :slight_smile:

Lycka till!

Jan