Total pension i dagens penningvärde

Hej Rikatillsammans-gänget!

Har funderat lite på det här med pensionssparande (allmän, tjänste och privat) med hänsyn till inflation mm, men får inte riktigt någon rätsida på det hela. Det jag vill försöka räkna ut är hur mycket jag totalt kan förvänta mig i månaden sett i dagens penningvärde, och har därför satt ihop ett hypotetiskt räkneexempel nedan.

Om jag räknar med att jag genom privat sparande till pensionen kan få ihop en summa på 10 milj. kr (efter skatt), så bör detta räknat med 3%-regeln ge 25 000 kr per månad. Räknat med en inflation på 2% över 30 år bör detta motsvara ca 14 000 kr i dagens penningvärde.

Om jag tjänar 30 000 kr före skatt idag och räknar med att kunna ha en löneutveckling på 4% över karriären bör jag tjäna ca 97 000 kr i månaden om 30 år (ca 54 000 kr i dagens penningvärde). Om jag räknar med att kunna få ut 50% av min slutlön före skatt från staten och en skatt på 30% blir detta ca 34 000 kr, eller ca 19 000 kr i dagens penningvärde.

Summerat borde jag alltså kunna få ut ca 33 000 kr per månad i pension sett till dagens penningvärde (ca 60 000 kr i 2049 års värde). Är detta ens i närheten av en rimlig beräkning eller har jag tappat bort mig helt?

Stort tack på förhand för er hjälp! :slight_smile:

Bra att du funderar över ditt pensionssparande redan nu. Ränta på räntaeffekten blir större ju längre tid sparandet pågår.

Samtidigt får man ta alla kalkyler med en stor nypa salt. Det är ingen vågad gissning att tro att vi har både ett annat skattesystem och ett annat pensionssystem om 30 år. Ta siffrorna därför enbart som en indikation om hur det framtida utfallet kan bli.

Jag har en principiell invändning. Om du nu teoretiskt sett sparat ihop 10 miljoner, så använd en stor del av pengarna. Du sparar för att ha det bra som pensionär, inte till dina barns framtida arv.

Givetvis är det trevligt att lämna pengar efter sig, men jag tror knappast att dina barn kommer att sörja dig mindre om du “bara” lämnar 3 miljoner efter dig i stället för 10. Tvärt om, de får förmodligen dåligt samvete över att ärva dessa pengar, om du har fått försaka en bra ålderdom i stället.

Efter pensioneringen har du kanske med lite tur 15-20 aktiva år framför dig. Då skall man njuta av livet. Det gör jag.

Tack för ditt svar Nestor! Förstår att detta endast är teoretiska skattningar, men vill gärna försöka skaffa mig en uppfattning av hur mycket jag behöver lägga undan för att få en för mig god levnadsstandard som pensionär.

Om jag med stor sannolikhet kan uppnå detta genom att spara t.ex. 3000kr/månad istället för 4000kr/månad så kan jag ju lägga denna tusenlapp på att höja min levnadsstandard idag, säg genom t.ex. städhjälp eller fler resor.

När man pratar om uttag ur ”pengamaskinen” så nämns ju ofta 3/4%-regeln eller varianter därav, men som du säger räknar väl inte dessa med att man tar ut av ”grundbeloppet”, eller att det skiljer mellan olika portföljfördelningar?