Mål för sparande

Hej, jag har som mål att spara så att jag kan leva på min avkastning i framtiden. Dock tycker jag det är lite rörigt att få ihop alla utgifter, inkomster och olika faktorer. Jag är 25 år just nu och ska försöka förklara så enkelt jag kan hur jag tänker och så får ni gärna komma med synpunkter i kommentarsfältet:

  • Jag antar att jag i DAGSLÄGET vill ha en inkomst på 20 000 efter skatt och att detta ska täcka mina utgifter både nu och i framtiden (egentligen klarar jag mig på mindre men gillar att räkna konservativt pga ev framtida barn, bil etc).
  • Inflationen har legat på ca 2% i snitt per år vilket gör att det kommer behövas ca 40 000 om 40 år (när jag är pensionär) för att täcka samma utgifter som i dagsläget.
  • Om jag räknar med att ta ut pengar enligt 4%-regeln så ger det att jag behöver (40 000 x 12 månader) / 0,04 = 12 miljoner som klumpsumma.
  • Med ett månatligt sparande på 5 000, skatt enligt ISK 2018, en avkastning på 7% per år och med mitt nuvarande innhav så ger det enligt Rikatillsammans-kalkylatorn att jag uppnår detta inom 25-30 år.
Det betyder att jag kan "gå i pension" när jag är ca 50-55 år, eller tänker jag fel?

Jag har inte räknat med t ex den pension jag får genom jobbet eller andra ersättningar. Borde man ta med det också och hur kan man veta ungefär vad pensionen blir i månaden när man är X år? Får man ut den först efter man fyller 65 (eller 67 eller vad pensionsåldern nu är).

Tacksam för tankar och idéer på hur man kan tänka mer exakt eller på något annat sätt.

Om ditt mål är att sluta jobba så tidigt som möjligt skulle jag räkna med pensionen. Jobbar du till 50-55 så har du sannolikt en avsevärd summa i tjänstepension och iaf garantipension att se fram emot vid “normal” pensionsålder. Det påverkar ju kalkylen kraftigt åt det positiva hållet. Det går att räkna på allmänna pensionen om du slutar jobba i förtid hos pensionsmyndigheten. Välj att du ska jobba deltid med 0% från ett visst år så gör den en uppskattning. Men på 25+ år blir ju allt mer eller mindre en gissning.

Sen vet jag inte hur du räknat, men med 2% inflation i 25år så kanske du har ökat ditt sparande från 5000:-/mån också? Och du behöver ju inte 12miljoner om 25år, då räcker det ju med knappt 10 eftersom du bara “behöver” 32000:- i månaden för att motsvara 20 000:- idag. Sen kommer ju skillnaden mellan 7 och 4% att öka kapitalet till 12 miljoner när det gått ytterligare 15 år. Så ser teorin ut, men mycket kan förstås hända på vägen.

Erik!
Med ränta på räntaeffekten motsvarar 20.000 kr nu 44 000 kr om 40 år.
Ingen kan förutsäga din pension om 40 år. Pensionsmyndighten lämnar en prognos i det orange kuvertet som är högst osäker. Ju närmare pensionen man kommer, desto bättre blir dock prognosen. För min del slog den fel med tusenlappar per månad 10 års före det var dax. Året innan stämde den så när som på 150 kr per månad.