Pensionssparande SEB Trygg Liv 2020

Hej!

Vilka fonder rekommenderar ni i dagsläget för tjänstepension hos SEB?

Jag har bara låtit det sparandet tuffa på som det för länge sedan sattes upp (dumt nog) och ser nu att mitt privata sparande i aktier och fonder överträffat tjänstepensionen med råge, trots betydligt kortare tid.

Kontrollerade nyligen fonderna/fördelningen och det är sjukt höga avgifter på samtliga fonder banken lagt upp sparandet i. Alla ligger LÅNGT över de 0,4% jag lärt mig av er genom åren att inte gå över (överraskande va?).

Utbudet är skrämmande dåligt och det mesta är SEBs egna fonder, men det borde väl gå att få till ett hyggligt sparande där iaf?

Jag har 25 år kvar till pension så jag kan ta hög risk.

Privat spara jag ca 10 000 kr i månaden i fonder (just nu när börsen är nere har jag sparat flera gånger mer), så jag förlitar mig som tur är inte blint på SEB Trygg Liv som försörjning efter 65 :slight_smile:

Någon som har några tips hur jag kan fördela pengarna till en låg avgift och med chans till hygglig avkastning?

Vill även passa på och tacka för en suverän podd och blogg Jan och Caroline, ni ska veta att ni gör ett otroligt fint arbete med att hjälpa folk att spara på ett vettigt sätt! Fast att jag är intresserad av investeringar och har varit det stor del av mitt liv så har era tankar och tips sparat mig en massa pengar och huvudvärk :slight_smile:

/Anders

Hej Anders!

I deras utbud ser jag iaf två billiga indexfonder jag hade valt:

  1. SEB Sverige Indexfond
  2. SEB Etisk Global Index USD Lux

Billigt och bra!

Tack Robin! Vilken fördelning skulle du tro blir bra mellan dessa? Global 70-80% Sverige resten?