Placera tjänstepension?

Hej,

jag får/har tjänstepension som ligger placerade på 3 olika ställen. Jag har själv aldrig gjort något val då jag inte alls varit insatt och inte ens vetat vad tjänstepension innebär. Men nu har jag bättre koll och vill såklart placera mina pengar så smart som möjligt. Jag är 26 år och har många år kvar till pension.

Jag har nu:

SAF-LO traditionell hos AMF

GTP traditionell hos Folksam

KAP-KL traditionell hos KPA

Och som det ser ut nu får jag tjänstepension från ett kommunalt arbete och kan där göra val via pensionsvalet och jag får sedan också tjänstepension från mitt andra arbete där jag tror SAF-LO gäller och jag kan där göra val via fora.

Men hur ska jag välja för framtida tjänstepension? Och ska jag flytta den tjänstepension jag redan tjänat in? Ska jag ha traditionell- eller fondförsäkring? Jag vill ju som säkerligen de flesta vill, så låg kostnad som möjligt och så hög avkastning som möjligt.

 

Hej Kristina!

I så stor utsträckning som möjligt, försöka byta från traditionell till fondförsäkring kommer kunna ge dig mer avkastning i slutändan. Traditionella brukar vara mer säker förvaltning men ger också en garanterad avkastning.
Fondförsäkringar kan du antingen välja deras entrélösning, som jag har uppfattat ändå funkar bra, eller själv välja fonder med låga avgifter.
Detta kommer troligtvis ge dig mer avkastning över lång tid!

Jag har faktiskt bara koll på SAF-LO, där kan du byta via t.ex fora (om det är dom som tjänstepensionen går via) till fondförsäkring. Sedan får du gå in på AMF och göra valen själv.

Resterande vet jag faktiskt inte hur du gör, men funkar säkert likadant!

Men mitt huvudsakliga tips är: Gå från Traditionell till fondförsäkring.

1 gillning