Portfölj med ganska stor risk. 15 - 20 år

Hej Jan och alla läsare,

Kort om mig. Man, 42 år. Jobbat som freelance hela livet, sista 10 åren utomlands, dvs. väldigt tunn pension i Sverige, ingen i utlandet. Börjat spara i fonder i Sverige, tanken är att satsa på 15-20 år fram. I nuläget ca. 20 000 kr i resp fond nedan. Plan på att spara 5-10 000 i månaden. Vad tycker du/ni om portföljen? Tips på ändring/tillägg? Ligger på hög risk just nu…

Swedbank Robur Access USA Risk: 5/7
Swedbank Robur Access Asien 6/7
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 6/7
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 6/7
Länsförsäkringar Global Indexnära 5/7
Lannebo Småbolag 5/7
DNB Teknologi 6/7
Danske Invest Global Index SA 5/7
Handelsbanken Multi Asset 40 4/7
Handelsbanken Svenska Småbolag 5/7
Handelsbanken USA Index 6/7
Handelsbanken AstraZeneca 6/7
Handelsbanken Europafond Index 5/7
Handelsbanken Läkemedelsfond 5/7

Bästa hälsningar, Martin

Hej Martin!

Smart att spara i fonder till pensionen när man jobbar på så vis. Tankar om några specifika fonder:

DNB Teknik har en hög förvaltningsavgift på 1,51% och dessutom hög risk då det är en branschfond. Jan förespråkar ofta avgifter på 0,40% eller lägre.

Handelsbanken Multi Asset är en dyr fond i fond, 1,63%. Den investerar i andra fonder och eftersom du redan byggt upp en portfölj med olika fonder i olika kategorier betalar du snarare extra för att de ska göra en riskspridning, vilket du kan göra själv genom att välja olika fonder.

Gällande Handelsbanken Svenska Småbolag så finns andra småbolagsfonder som kan vara att föredra. Exempelvis Lannebo som du redan har eller Didner och Gerge Småbolag som Jan har med på listan över 2018 bästa fonder. Ett alternativ är även XACT Svenska Småbolag med låga avgiften 0,3%

Handelsbanken AstraZeneca är en speciell fond. De investerar i svenska bolag, men även en stor del i AstraZeneca. Upp till hela 50% vilket gör att tanken med riskspridning som fonder brukar vara bra för blir lite annorlunda. Relativt hög avgift för speciell risk, så en annan Sverigefond kan rekommenderas. Eller om du själv vill välja enskilda aktier du tror på, om du önskar högre exponering mot ett antal specifika aktier.

Handelsbanken Läkemedelsfond 1,51% i avgift hög risk branschfond. Läkemedel är en bransch med hög risk i sig och denna typ av fonder brukar inte rekommenderas på denna sida.

Ett förslag till ditt pensionssparande är Barnportföljen. Rekommenderas på 10+ år vilket du har till pensionen. Där är det 90% aktier och 10% räntor vilket är en bra krockkudde, även om du sparar på lång sikt. I nuläget ser du inte ut att ha någon ränteexponering.

Rekommenderad fördelning är som sådan:
60% Globalfonder
20% Sverigefonder
10% Tillväxt- och asienfonder
10% Ränte- och obligationsfonder

Exempel på fonder Jan använt i den portföljen:
Länsförsäkringar Global Indexnära 30%
SPP Aktiefond Global 30%
SEB Sverige Index 5%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
Xact Småbolag 5%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 5%
Swedbank Robur Access Asien 5%
Spiltan Räntefond Sverige 5%
Öhman Realobligationsfond 5% (denna fond ska dock försvinna så ersätts med annan obligationsfond)

För mer förslag på bra fonder finns detta inlägg:

Lycka till!

Hälsningar
Elin

 

 

Hej Elin, tack för snabbt svar. Jag kanske bör tillägga att jag har mina fonder på Handelsbanken och därav en del av deras fonder då det är min bank i Sverige. Det är lite uppförsbacke att skapa fondkonto hos externa aktörer som ex. Avanza när man är urskriven ur SE och sk. utlandssvensk.

Skall revidera fonderna och lägga om lite enl. dina förslag. Måste undersöka dock om HB tar extra avgifter vid hantering av extrna fonder innan jag drar igång.

Tack! M.