Portfölj med utdelningsaktier?

Hej,

Stort tack för de kunskaper om sparande som jag fått genom att läsa din blogg, samt genom att läsa boken om barn och ekonomi. Har tipsat kompisar både om blogg och bok.

Jag har det mesta av mitt sparande i olika fonder, och har via andra nyhetskanaler än dina läst om portföljer med syfte att samla stabila utdelningsaktier. Sedan njuter man av utdelningen oberoende av aktiekurs.

Som nybörjare är jag tveksam till denna modell. Ta t.ex HM som fallit mycket i kurs senaste tiden. Ska det inte till ganska mycket utdelning för att kompensera kursfallet? Jag kanske sätter pengarna i till synes stabila investmentbolag etc, men vad vet jag om framtiden - ingen räknade väl med att HM skulle hamna i den sits de är i nu? Är ändå lockad av hela tänket med ränta-på-ränta och utdelningar i fickan där man kan blunda för aktiekursen, men känner mig tveksam om modellen verkligen håller i alla (långsiktiga) lägen.

Vet ju egentligen vad du tycker om aktier i allmänhet utifrån bloggen, men önskar ändå synpunkter på just denna strategi? Vad skulle krävas av mig som sparare för att optimera chansen att strategin lyckas?

Framgångsrika företag som växer fort har ofta stora kapitalbehov vilket gör att utdelningen, åtminstone på kort sikt, inte hänger med. Alla sådana företag tappar du, om du enbart fokuserar på utdelningsaktier.

Utdelningsjägarna kör mestadels buy and hold verkar det som.

Dom fyller alltså på månad efter månad i blandade boöag. Oftast stabila sådana som funnits länge och är stabila. Lite som indexssparande fast fokus på utdelningar istället. Där är det kassaflödet aom är mer av vikt än kursuppgång.

Själv kör jag med båda sätten, och jag förstår lockelsen att få pengar på kontot utan att göra något mer än att ta en risk.

 

Gällande din fråga så är inte HM ute pga sjunkande kurs. Nu är aktien billigare än tidigare och bör då ge mer i utdelning per invesrerad krona. Men visst fortsätter den nedåt för alltid är det kört. Men den risken finns alltid. Företaget växer och expanderar fortfarande och går med vinst. Men inte så mycket som kursen/marknaden vill.

Tack för info!