Hur gör man när årsmålet är uppnått efter 2 månader?

Hej!

Nu ska jag klura ut en fråga som jag inte riktigt vet hur jag ska formulera. Ofta tar jag bort frågan innan jag är klar att trycka på “sänd-knappen”! Vi får väl se hur det blir denna gången…

Jag är en ny småsparare sedan den 22 feb 2018 då jag gjorde min första insättning på ca. 60 000 kr. Under ca. 10 veckor har jag sedan flyttat pengar in i mina 3 olika depåer och har idag satt in totalt 170 000 kr sedan starten.

Jag har också skrivit ner och hela tiden uppdaterat min strategi löpande (förbättringar). Tanken är att jag sedan bekvämt ska förhålla mig till mina regler för att minimera risk osv.

Jag har som de allra flesta också satt upp mål med mitt sparande. Inte helt oväntat är det ett långsiktigt mål på en sparhorisont på 21 år då jag går i pension. Självklart har jag också använt mig av en ränta-på-ränta kalkylator där man använder sig av en årlig förväntad/mål avkastning på tex 8 % per år.

Jag ska också säga att mina tre depåer är fördelade enligt nedan:

  1. 50 000 kr i förvantansbolag (aktier)
  2. 50 000 kr i “stabila” värdeaktier med direktavkastning
  3. 70 000 kr i Globala Barnportföljen

Totalt ligger dessa tre portföljer på 7,04% ökning på 10 veckor. Där Globala Barnportföljen 5,47% sedan köp.

Så, om man ser till “årsmålet” med 8% tillväxt per år har Globala Barnportföljen lite kvar innan målet är uppnått. Självklart förstår jag att det i årets slut både kan bli mer eller mindre än både 8 % och 5,47%. Här är det lättare att förstå att man under 21 år önskar ett snitt på 8% (eller mer) i avkastning.

MEN, hur tänker man i enskilda aktier? I mina andra 2 depåer?

Ta några av bolagen som exempel:
NIBE +16,12% och en avkastning på 404 kr. Målet helt klart uppnått x2!
Storytel +8,76 och en avkastning på 130 kr. Målet uppnått!
H&M + 20,33 och en avkastning på 107 kr. Målet uppnått x2,5!
Beijer Ref +16,50 och en avkastning på 226 kr. Målet uppnått x2!
Fortnox +15,8 och en avkastning på 511 kr. Målet uppnått x2!

Känns orimligt att det ska fortsätta så här i 8 månader till. Vilket borde tyda på att jag ska sälja dessa bolag och ta hem vinsten nu, eller? Hur gör jag sen då? Jag kan inte köpa in mig dyrt igen vilket troligen skulle göra att jag bara går minus i Bear, fallande kniv. Måste jag då hitta ett nytt bolag som går i Bull, upptränd? Hellre köpa dippen än sälja på toppen.

Ska jag fortfarande tänka som ett lag som en enhet i depån och hoppas på att depån är +8% i slutet av året? Eller ska jag även se här att under 21 år har jag snittat på en avkastning runt 8% per år?

Men varför inte sälja nu, ta hem vinsten och börja om i en annan aktie?

Jag vet inte om jag rör till det hela eller inte. Jag ska också säga att just nu finns intresset och tiden att följa börsen dagligen då jag försöker lära mig att följa med vad som händer. Att vara en daytrader är inget för mig men att månadsspara i Globala Barnportföljen kan jag stå ut med och förlika mig med konceptet. Men vart ska jag landa i för strategi med mina aktiedepåer?

Ja, det var det hela för denna gången!

Tacksam för lite input och tankar!

Om jag förstår det rätt så är ditt sparmål att uppnå 8% i snitt under de 21 år du ska spara. Men det du beskriver är att du överträffat 8 % just précis nu.

För att uppnå 8% i snitt måste du enskilda år ha högre avkastning än 8% för att kompensera för de år då du kommer ha mindre än 8% i avkastning, så det blir lite fel att säga att du har uppnått ditt sparmål.
Det går först att säga om 21 år. Imorgon kan det vara både plus eller minus.

 

Tack för svar, Mats! Jag förstår vad du menar! Det hela handlar kanske mer om att jag ska lita på mina bolag/aktier. Vara trygg i mitt ägande! Att fortsätta månadsspara under mina 21 år eller mer. Men då jag är ny stressar det mig att aktierna är upp 15-20 % på 10 veckor. Men vad spelar det för roll då jag ska förvalta dessa under lång tid! Idag har jag 58 fina aktier! Hur gör du? Vad har du för erfarenhet av sparande i aktier och eller fonder?

Hej!

Gällande aktiesparande så gillar jag unga aktiesparares fem gyllene regler.

1: Förstå vad du köper
2: Håll dig informerad
3: Spara långsiktigt
4: Spara regelbundet
5: Sprid risken

Här vill jag framförallt framhäva nr 3, att spara långsiktigt. Att gå in och ut i en aktie under så kort dig som du beskriver blir lätt mer spekulation än investering och att försöka timea marknaden är väldigt svårt för majoriteten av oss. Jan har skrivit en del om detta på bloggen.

Kan dock tillägga att jag själv också investerar i enskilda aktier, dock säljer jag inte när de gått upp en viss procentsats utan så länge bolagen presterar bra och har potential att i framtiden fortsätta prestera (även om det såklart sker upp och nedgångar ibland) så ligger jag kvar i mitt ägande.

Om du tycker det är jobbigt med svängningar och att försöka timea marknaden så kan t.ex. indexfonder passa dig bättre. Annars rekommenderar jag att sitta lugnt i båten och göra grundliga analyser av de bolag du köper. Man ska inte gifta sig med en aktie brukar man säga. Man kan vara “trogen” aktien och behålla både om den går upp och ner så länge som det är samma bolag som när du först köpte det, dvs att det inte skett något som drastiskt påverkar förutsättningarna.

Det blev kanske ett rörigt svar, hoppas poängen framgår.

Hälsningar
Elin

Tack, Elin!
Jag läste din länk! Den får mig att fundera på min situation. Jag känner igen mig själv i de flesta misstagen.
Men att äga utdelningsaktier är det en helt annan grej?
Jag följer Aktiespararnas regler men jag försöker översätta dessa i mer detalj tex:
Endast svenska aktier
85 % i OMX Stockholm (large, mid och small)
90 % av aktierna ska ha utdelning
Om ett bolag faller under MA200 så ökar jag aldrig mer i bolaget. Kanske säljer jag istället. Följer bull- resp beartrend (Kavastu). Vid P/E-tal över 20 ökar jag inte mitt innehav i aktien. Handla inte på börsen innan kl. 14.00. Skriva lite dagboksanteckningar.
Har du några egna tips?

Förstår hur du tänker att det är en annan grej, samtidigt så är utdelningsaktier också aktier med de risker som tillkommer. Jag själv kör mer åt en värdeinvesteringsstrategi, moderniserad Graham kan man säga. Jag tittar mycket på skuldsättning, likviditet m.m. Vill man veta mer om den strategin så är Marcus Hernhags bok Den enkla vägen hitta världens bästa aktier en jag gillar, skriven på ett sätt som är lätt att ta till sig.