Procentfördelning på portfölj

Hej!

Jag undrar vad ni har för tankar på min portfölj? Även om jag bör skippa SPP Aktiefond Global och bara ha Avanza Global som globalfond (60 %)? Om inte SPP kompletterar Avanza Global, har ni tips på någon annan globalfond som gör det?

Avanza Global - 40 %

SPP Aktiefond Global - 20 %

Swedbank Robur Access Asien - 15 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag - 15 %

Spiltan Räntefond Sverige - 10 %

I grunden ser den mycket bra ut tycker jag! Inte överkomplicerad och bra fördelning.

Men precis som du själv föreslår skulle jag direkt sammanfoga Avanza Global och SPP Aktiefond Global och endast köra på Avanzas fond istället. Om du jämför fonderna (på t.ex Morningstars webbsida) så ser du att de både har nästan exakt samma graf. Och i så fall är helt enkelt den som är billigast i förvaltningsavgift som gäller.

Som jag förstått finns det också lite andra alternativ du kan fundera på. SPP Global Plus A är till exempel en mer hållbar/grön variant som självklart är lite dyrare också. Det är inte så mycket en supplement men gör att din portfölj blir en aning grönare.

Vad jag har gjort i min portfölj är att jag inte ville ta bort min globala småbolagsfond från portföljen. Hade jag haft din portfölj då hade jag sålt av SPP Aktiefond global, ökat Avanza med 10% och sedan lagt på Handelsbanken Global Småbolag på 10%… självklart är detta en smaksak. Ser det inte som råd men eftersom du frågade efter “tankar” så fick du min syn på saker. :wink:

En sak glömde jag nämna. Jag skulle också byta ut Swedbank Robur Access Asien mot Avanza Emerging Markets. Betydligt billigare och nästan samma utveckling mellan de två fonderna också.

Varför jag inte nämnde något om räntefonder är för att jag inte har koll på sådana. “Räntedelen” av min portfölj kör jag på ett räntebärande sparkonto än så länge.