Räntefond eller sparkonto med sparränta

Hej Jan!

I dina portföljer rekommenderar du en viss andel räntefonder (beroende på hur långsiktigt sparandet är och vilken risk man är villig att ta) som krockkudde till de mer osäkra aktiefonderna. Jag har nyligen flyttat över en del av mitt sparande och buffert till en bank som ger 0.9% sparränta (Avida Finans) med insättningsgaranti och fria uttag.Jag har förstått att räntefonder inte ger någon direkt avkastning, så min fråga lyder: Är det en god ide att en viss andel av månadssparandet kan gå till sparkontot istället för till räntefonder? Min tanke var då att jag skulle spara ca. 60% i aktiefonder på mitt Nordnet-konto (och alltså inte ha några räntefonder) och 40% på sparkontot som fungerar som min “krockkudde”. Vilket skulle du rekommendera och varför?

Tack på förhand och tack för massor bra med tips inom sparande och privatekonomi!

Så kan man göra. Glöm inte att ombalansera varje år. Det blir lite extra jobb med överföringar mellan banker.

Absolut, håller med CL, men räntefonder bör ge bättre avkastning på längre sikt.
Om vi pratar om något år så tror jag däremot mer på sparkonto!

Det blir ju inte längre avkastning på sikt ifall de ligger på 1% som det varit senaste åren, och vad jag förstår prognosen verkar det inte bli så mkt bättre närmare åren. Traditionellt sett verkar man kunna ha förväntat ca 3% per år, men så har det inte sett ut på länge, varken i korka eller långa.

Jag tar andeln från månadssparande (aka krockkudden) till öppet räntekonto på 0,85% ränta. I slutet av året för jag över beloppet till ett fasträntekonto (i dagsläget Payex 1,3%). Den dagen räntefonder börjar bli lönsamma igen kan jag byta vid årsskiftet, eller bara köks fasträntekontot ett år i taget.

Det finns konton på 1.35% och upp till 1.5% som har ännu bättre, men jag värderar friheten att kunna balansera om varje år. På 100.000:- är skillnaden 150:- före skatt för att låsa pengar 1–3-5 år extra vilket jag tycker är för lite för att motivera.